Seuraa meitä

Gluteenittomien sämpylöiden leipominen


Gluteenittomien sämpylöiden muotoilu on vehnäsämpylöiden muotoilua haasteellisempaa. Kokeile näitä vinkkejä ja onnistu! Katso sämpylöiden ohje täältä.
gluteenittomat sämpylät

Sämpylät voi muotoilla vaikka lusikan avulla.

1. Ota taikinasta kasoja kahden ison lusikan avulla. Muotoile sämpylät suoraan pellille leivinpaperin päälle koskematta taikinaan käsin.

2. Vaihtoehtoisesti ripottele pöydälle ohuesti esim. kaurajauhoja. Kaada taikina pöydälle jauhojen päälle. Käytä apuna kaavinta ja muotoile taikina tangoksi. Jaa tanko sämpylöiksi.


3. Voit myös muotoilla taikinaa öljytyin käsin. Öljy estää taikinaa tarttumasta käsiin. Laita sämpylät heti muotoilun jälkeen pellille leivinpaperin päälle kohoamaan.

psyllium leivonnassa

Psyllium turvottaa taikinanalun.

Muista myös


Taikinan rakenne


• Käytä psylliumia tai ksantaania, jotta saat gluteenittomaan hiivataikinaan hyvän rakenteen. 


• Löydät psylliumin ja ksantaanin kaupasta yleensä leivontaosastolta esim. leivinjauheen läheisyydestä.


• Lisää psyllium vasta kun hiiva on liuennut nesteeseen. Psyllium turvottaa taikinanalun paksuksi, puuromaiseksi seokseksi, johon hiivaa on enää vaikea saada liukenemaan. 

sähkövatkaimen taikinakoukut

Taikinakoukut helpottavat gluteenittoman taikinan vaivaamista.

Taikinan muotoilu


• Gluteeniton taikina on todella tarttuvaa. Vältä koskemasta taikinaa turhaan käsin. Taikinan vaivaus onnistuu helposti, jos sinulla on taikinakoukut sähkövatkaimeen (ks. kuva).


• Älä lisää taikinaan liikaa jauhoja. Gluteeniton taikina saa olla pehmeää, jotta saat kuohkeat sämpylät. 


• Kohtele kohonneita gluteenittomia sämpylöitä varovasti. Hiivan kohottama rakenne laskee herkästi, eikä enää palaudu. Siirrä pelti uuniin varovasti.


Huomioithan


• Varmista aina kaikkien aineiden gluteenittomuus, kun leivot sämpylöitä keliakiaa sairastavalle. 


• Huolehdi myös, että käyttämäsi välineet eivät sisällä jäämiä vehnästä, ohrasta ja rukiista. Pidä myös huolta, ettei leivonnaisiin joudu tavanomaista jauhopölyä tai muruja. 



Katso myös 


Seuraa meitä

Gluteenittomien sämpylöiden leipominen


Gluteenittomien sämpylöiden muotoilu on vehnäsämpylöiden muotoilua haasteellisempaa. Kokeile näitä vinkkejä ja onnistu! Katso sämpylöiden ohje täältä.
gluteenittomat sämpylät

Sämpylät voi muotoilla vaikka lusikan avulla.

1. Ota taikinasta kasoja kahden ison lusikan avulla. Muotoile sämpylät suoraan pellille leivinpaperin päälle koskematta taikinaan käsin.

2. Vaihtoehtoisesti ripottele pöydälle ohuesti esim. kaurajauhoja. Kaada taikina pöydälle jauhojen päälle. Käytä apuna kaavinta ja muotoile taikina tangoksi. Jaa tanko sämpylöiksi.


3. Voit myös muotoilla taikinaa öljytyin käsin. Öljy estää taikinaa tarttumasta käsiin. Laita sämpylät heti muotoilun jälkeen pellille leivinpaperin päälle kohoamaan.

psyllium leivonnassa

Psyllium turvottaa taikinanalun.

Muista myös


Taikinan rakenne


• Käytä psylliumia tai ksantaania, jotta saat gluteenittomaan hiivataikinaan hyvän rakenteen. 


• Löydät psylliumin ja ksantaanin kaupasta yleensä leivontaosastolta esim. leivinjauheen läheisyydestä.


• Lisää psyllium vasta kun hiiva on liuennut nesteeseen. Psyllium turvottaa taikinanalun paksuksi, puuromaiseksi seokseksi, johon hiivaa on enää vaikea saada liukenemaan. 

sähkövatkaimen taikinakoukut

Taikinakoukut helpottavat gluteenittoman taikinan vaivaamista.

Taikinan muotoilu


• Gluteeniton taikina on todella tarttuvaa. Vältä koskemasta taikinaa turhaan käsin. Taikinan vaivaus onnistuu helposti, jos sinulla on taikinakoukut sähkövatkaimeen (ks. kuva).


• Älä lisää taikinaan liikaa jauhoja. Gluteeniton taikina saa olla pehmeää, jotta saat kuohkeat sämpylät. 


• Kohtele kohonneita gluteenittomia sämpylöitä varovasti. Hiivan kohottama rakenne laskee herkästi, eikä enää palaudu. Siirrä pelti uuniin varovasti.


Huomioithan


• Varmista aina kaikkien aineiden gluteenittomuus, kun leivot sämpylöitä keliakiaa sairastavalle. 


• Huolehdi myös, että käyttämäsi välineet eivät sisällä jäämiä vehnästä, ohrasta ja rukiista. Pidä myös huolta, ettei leivonnaisiin joudu tavanomaista jauhopölyä tai muruja. 



Katso myös 


Seuraa meitä

Gluteenittomien sämpylöiden leipominen


Gluteenittomien sämpylöiden muotoilu on vehnäsämpylöiden muotoilua haasteellisempaa. Kokeile näitä vinkkejä ja onnistu! Katso sämpylöiden ohje täältä.
gluteenittomat sämpylät

Sämpylät voi muotoilla vaikka lusikan avulla.

1. Ota taikinasta kasoja kahden ison lusikan avulla. Muotoile sämpylät suoraan pellille leivinpaperin päälle koskematta taikinaan käsin.

2. Vaihtoehtoisesti ripottele pöydälle ohuesti esim. kaurajauhoja. Kaada taikina pöydälle jauhojen päälle. Käytä apuna kaavinta ja muotoile taikina tangoksi. Jaa tanko sämpylöiksi.


3. Voit myös muotoilla taikinaa öljytyin käsin. Öljy estää taikinaa tarttumasta käsiin. Laita sämpylät heti muotoilun jälkeen pellille leivinpaperin päälle kohoamaan.

psyllium leivonnassa

Psyllium turvottaa taikinanalun.

Muista myös


Taikinan rakenne


• Käytä psylliumia tai ksantaania, jotta saat gluteenittomaan hiivataikinaan hyvän rakenteen. 


• Löydät psylliumin ja ksantaanin kaupasta yleensä leivontaosastolta esim. leivinjauheen läheisyydestä.


• Lisää psyllium vasta kun hiiva on liuennut nesteeseen. Psyllium turvottaa taikinanalun paksuksi, puuromaiseksi seokseksi, johon hiivaa on enää vaikea saada liukenemaan. 

sähkövatkaimen taikinakoukut

Taikinakoukut helpottavat gluteenittoman taikinan vaivaamista.

Taikinan muotoilu


• Gluteeniton taikina on todella tarttuvaa. Vältä koskemasta taikinaa turhaan käsin. Taikinan vaivaus onnistuu helposti, jos sinulla on taikinakoukut sähkövatkaimeen (ks. kuva).


• Älä lisää taikinaan liikaa jauhoja. Gluteeniton taikina saa olla pehmeää, jotta saat kuohkeat sämpylät. 


• Kohtele kohonneita gluteenittomia sämpylöitä varovasti. Hiivan kohottama rakenne laskee herkästi, eikä enää palaudu. Siirrä pelti uuniin varovasti.


Huomioithan


• Varmista aina kaikkien aineiden gluteenittomuus, kun leivot sämpylöitä keliakiaa sairastavalle. 


• Huolehdi myös, että käyttämäsi välineet eivät sisällä jäämiä vehnästä, ohrasta ja rukiista. Pidä myös huolta, ettei leivonnaisiin joudu tavanomaista jauhopölyä tai muruja. 



Katso myös