Seuraa meitä

Gluteeniton pataleipä

Rated 4.75 stars out of 5
4.8
(4)

1 leipä

10 min (valmistus) +

yli 13 tuntia (kohotus ja paistaminen)

Gluteeniton pataleipä on helppo valmistaa, eikä taikinaa tarvitse muotoilla käsin.

Ainekset

1 kpl

4 dl 

vettä

10 g (⅕ pkt)

hiivaa (tuorehiiva)

2 tl

psylliumia (jauhe)

1,25 tl

suolaa

3 dl

kaurajauhoja (gluteeniton)

3 dl

gluteenitonta jauhoseosta (vaalea, esim. Sunnuntai)

Pataan: sipaisu rypsiöljyä

Gluteeniton pataleipä sisältää kaurajauhoja.

Ohjeet

  1. Mittaa vesi reilunkokoiseen kulhoon (käytä viileää vettä). Lisää tuorehiivaa ja sekoita hyvin esimerkiksi kierrevatkaimella. Kun hiiva on sekoittunut, lisää psyllium ja suola. Sekoita hyvin.
  2. Lisää kaurajauho sekä gluteeniton jauhoseos. Sekoita ainekset esimerkiksi lusikalla - taikinaa ei tarvitse vaivata.  
  3. Peitä kulho tiiviisti kelmulla. Anna taikinan seistä huoneenlämmössä 12 tuntia.



Paistaminen



  1. Aseta tyhjä pata uuniin (ilman kantta). Laita uuni päälle 225 asteeseen.
  2. Ripottele leipätaikinan päälle kaurajauhoja. Nosta taikinaa kaapimella varovasti sen verran, että saat ripoteltua hieman jauhoja myös taikinan pohjalle. Älä sekoita taikinaa ja vältä litistämästä sitä.
  3. Kun uuni on kuuma, nosta kuuma pata uunista. Sipaise pohjalle hieman rypsiöljyä (levitys onnistuu esim. kallistamalla pataa, kun pohjalla on tilkka öljyä). 
  4. Kaada taikina pataan. Sulje kansi. 
  5. Laita pata uuniin. Paista 225 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 45 minuuttia. 
  6. Poista kansi ja jatka paistamista vielä 20 minuutin ajan ilman kantta.
  7. Kumoa pataleipä.



Vinkit


  • Kovin lämpimässä keittiössä, esimerkiksi helteellä, kannattaa taikinaa kohottaa lyhyemmän aikaa tai vähentää hiivan määrää noin puoleen. 
  • Käytä uuninkestävää (noin 1,5 - 2 litran) valurautaista, keraamista tai lasista pataa. Myös teräskattila, jossa ei ole muoviosia, sopii pataleivän valmistukseen. 
  • Taikina on tahmeaa, eikä siihen kannata koskea käsin. 
  • Käsittele valmista taikinaa varovasti ennen paistamista, jotta kohonnut rakenne säilyy. Kaataessasi taikinaa pataan ei leivän muodosta tarvitse välittää. Pyri kuitenkin saamaan aikaan yhtenäinen kasa, jotta padan reunoille ei jää taikinan rippeitä.
  • Jos leivot gluteenitonta pataleipää keliakiaa sairastavalle, varmista, että käyttämäsi välineet ovat puhtaita eikä taikinaan joudu lainkaan vehnää, ruista tai ohraa.




Katso myös


Seuraa meitä

Gluteeniton pataleipä

Rated 4.75 stars out of 5
4.8
(4)

1 leipä

10 min (valmistus) +

yli 13 tuntia (kohotus ja paistaminen)

Gluteeniton pataleipä on helppo valmistaa, eikä taikinaa tarvitse muotoilla käsin.

Ainekset

1 kpl

4 dl 

vettä

10 g (⅕ pkt)

hiivaa (tuorehiiva)

2 tl

psylliumia (jauhe)

1,25 tl

suolaa

3 dl

kaurajauhoja (gluteeniton)

3 dl

gluteenitonta jauhoseosta (vaalea, esim. Sunnuntai)

Pataan: sipaisu rypsiöljyä

Gluteeniton pataleipä sisältää kaurajauhoja.

Ohjeet

  1. Mittaa vesi reilunkokoiseen kulhoon (käytä viileää vettä). Lisää tuorehiivaa ja sekoita hyvin esimerkiksi kierrevatkaimella. Kun hiiva on sekoittunut, lisää psyllium ja suola. Sekoita hyvin.
  2. Lisää kaurajauho sekä gluteeniton jauhoseos. Sekoita ainekset esimerkiksi lusikalla - taikinaa ei tarvitse vaivata.  
  3. Peitä kulho tiiviisti kelmulla. Anna taikinan seistä huoneenlämmössä 12 tuntia.



Paistaminen



  1. Aseta tyhjä pata uuniin (ilman kantta). Laita uuni päälle 225 asteeseen.
  2. Ripottele leipätaikinan päälle kaurajauhoja. Nosta taikinaa kaapimella varovasti sen verran, että saat ripoteltua hieman jauhoja myös taikinan pohjalle. Älä sekoita taikinaa ja vältä litistämästä sitä.
  3. Kun uuni on kuuma, nosta kuuma pata uunista. Sipaise pohjalle hieman rypsiöljyä (levitys onnistuu esim. kallistamalla pataa, kun pohjalla on tilkka öljyä). 
  4. Kaada taikina pataan. Sulje kansi. 
  5. Laita pata uuniin. Paista 225 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 45 minuuttia. 
  6. Poista kansi ja jatka paistamista vielä 20 minuutin ajan ilman kantta.
  7. Kumoa pataleipä.



Vinkit


  • Kovin lämpimässä keittiössä, esimerkiksi helteellä, kannattaa taikinaa kohottaa lyhyemmän aikaa tai vähentää hiivan määrää noin puoleen. 
  • Käytä uuninkestävää (noin 1,5 - 2 litran) valurautaista, keraamista tai lasista pataa. Myös teräskattila, jossa ei ole muoviosia, sopii pataleivän valmistukseen. 
  • Taikina on tahmeaa, eikä siihen kannata koskea käsin. 
  • Käsittele valmista taikinaa varovasti ennen paistamista, jotta kohonnut rakenne säilyy. Kaataessasi taikinaa pataan ei leivän muodosta tarvitse välittää. Pyri kuitenkin saamaan aikaan yhtenäinen kasa, jotta padan reunoille ei jää taikinan rippeitä.
  • Jos leivot gluteenitonta pataleipää keliakiaa sairastavalle, varmista, että käyttämäsi välineet ovat puhtaita eikä taikinaan joudu lainkaan vehnää, ruista tai ohraa.




Katso myös


Seuraa meitä

Gluteeniton pataleipä

Rated 4.75 stars out of 5
4.8
(4)

1 leipä

10 min (valmistus) +

yli 13 tuntia (kohotus ja paistaminen)

Gluteeniton pataleipä on helppo valmistaa, eikä taikinaa tarvitse muotoilla käsin.

Ainekset

1 kpl

4 dl 

vettä

10 g (⅕ pkt)

hiivaa (tuorehiiva)

2 tl

psylliumia (jauhe)

1,25 tl

suolaa

3 dl

kaurajauhoja (gluteeniton)

3 dl

gluteenitonta jauhoseosta (vaalea, esim. Sunnuntai)

Pataan: sipaisu rypsiöljyä

Gluteeniton pataleipä sisältää kaurajauhoja.

Ohjeet

  1. Mittaa vesi reilunkokoiseen kulhoon (käytä viileää vettä). Lisää tuorehiivaa ja sekoita hyvin esimerkiksi kierrevatkaimella. Kun hiiva on sekoittunut, lisää psyllium ja suola. Sekoita hyvin.
  2. Lisää kaurajauho sekä gluteeniton jauhoseos. Sekoita ainekset esimerkiksi lusikalla - taikinaa ei tarvitse vaivata.  
  3. Peitä kulho tiiviisti kelmulla. Anna taikinan seistä huoneenlämmössä 12 tuntia.



Paistaminen



  1. Aseta tyhjä pata uuniin (ilman kantta). Laita uuni päälle 225 asteeseen.
  2. Ripottele leipätaikinan päälle kaurajauhoja. Nosta taikinaa kaapimella varovasti sen verran, että saat ripoteltua hieman jauhoja myös taikinan pohjalle. Älä sekoita taikinaa ja vältä litistämästä sitä.
  3. Kun uuni on kuuma, nosta kuuma pata uunista. Sipaise pohjalle hieman rypsiöljyä (levitys onnistuu esim. kallistamalla pataa, kun pohjalla on tilkka öljyä). 
  4. Kaada taikina pataan. Sulje kansi. 
  5. Laita pata uuniin. Paista 225 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 45 minuuttia. 
  6. Poista kansi ja jatka paistamista vielä 20 minuutin ajan ilman kantta.
  7. Kumoa pataleipä.



Vinkit


  • Kovin lämpimässä keittiössä, esimerkiksi helteellä, kannattaa taikinaa kohottaa lyhyemmän aikaa tai vähentää hiivan määrää noin puoleen. 
  • Käytä uuninkestävää (noin 1,5 - 2 litran) valurautaista, keraamista tai lasista pataa. Myös teräskattila, jossa ei ole muoviosia, sopii pataleivän valmistukseen. 
  • Taikina on tahmeaa, eikä siihen kannata koskea käsin. 
  • Käsittele valmista taikinaa varovasti ennen paistamista, jotta kohonnut rakenne säilyy. Kaataessasi taikinaa pataan ei leivän muodosta tarvitse välittää. Pyri kuitenkin saamaan aikaan yhtenäinen kasa, jotta padan reunoille ei jää taikinan rippeitä.
  • Jos leivot gluteenitonta pataleipää keliakiaa sairastavalle, varmista, että käyttämäsi välineet ovat puhtaita eikä taikinaan joudu lainkaan vehnää, ruista tai ohraa.




Katso myös