Yrttien kuivaus uunissa

Kerää kuivattavat yrtit mieluiten kuivalla säällä ja aamupäivän aikana. 
Yrttien kuivaus onnistuu uunissa.

Esimerkiksi tilli ja persilja sopivat kuivattavaksi.

Tee näin


1. Leikkaa yrtti maasta (tarvittaessa saksia apuna käyttäen). Vältä hiekkaa ja multaa.

2. Laita valmiiksi pelti ja leivinpaperi. 


3. Riivi yrtin lehdet ja ohuimmat varret leivinpaperin päälle. 


4. Laita yrttipelti uuniin. Aseta uuninluukku hieman raolleen esim. puulastan avulla. 


5. Laita uuni kuumenemaan 40 asteeseen. Käytä kiertoilmatoimintoa, jos mahdollista. 

Kuivaus sujuu uunin luukku raollaan.

Kostea ilma pääsee ulos, kun jätät uunin luukun hieman raolleen.

6. Anna yrttien kuivua määrästä riippuen noin parin tunnin ajan, kunnes ne tuntuvat pääosin kuivilta. Jos yrttiä on paljon, kääntele hieman kuivumisen aikana.  


7. Laita uuni pois päältä, mutta jätä yrtit uuniin, luukku raolleen. Anna kuivua yön yli. 


8. Elleivät yrtit ole yön jälkeen rapsahtavan kuivia, laita uuni vielä päälle vastaavalla tavalla. 


9. Anna yrttien kuivua uunissa vielä noin puolen tunnin ajan, tai kunnes ne ovat niin kuivia, että katkeavat rapsahtaen.


10. Pakkaa kuivatut yrtit tiiviisti esim. kannellisiin lasipurkkeihin.

Kuivatun tillin voi pakata pilttipurkkeihin.

Pakkaa kuivatut yrtit tiiviisiin purkkeihin.

Vinkit 


• Yrttien aromit ovat parhaimmillaan aamupäivällä. Sateisella säällä kosteiden yrttien kuivatus kestää kauemmin kuin poudalla kerättyjen. 

• Huuhtele kuivattavat yrtit vain, jos niissä on hiekkaa tai muuta näkyvää likaa. Kuivaa hyvin huuhtelun jälkeen.


• Uunin lämpötilaa voi olla vaikea säätää tarkasti. Käytä tarvittaessa paisto- tai lämpömittaria varmistamaan, että uunin lämpötila ei nouse yli 50 asteen. 


• Yrttien määrä vaikuttaa kuivumisaikaan.


• Säilytä kuivatut yrtit valolta suojattuna esim. kaapissa. Hyvin kuivatut yrtit säilyvät vuoden-pari.


Yrttien kuivaus uunissa

Kerää kuivattavat yrtit mieluiten kuivalla säällä ja aamupäivän aikana. 
Yrttien kuivaus onnistuu uunissa.

Esimerkiksi tilli ja persilja sopivat kuivattavaksi.

Tee näin


1. Leikkaa yrtti maasta (tarvittaessa saksia apuna käyttäen). Vältä hiekkaa ja multaa.

2. Laita valmiiksi pelti ja leivinpaperi. 


3. Riivi yrtin lehdet ja ohuimmat varret leivinpaperin päälle. 


4. Laita yrttipelti uuniin. Aseta uuninluukku hieman raolleen esim. puulastan avulla. 


5. Laita uuni kuumenemaan 40 asteeseen. Käytä kiertoilmatoimintoa, jos mahdollista. 

Kuivaus sujuu uunin luukku raollaan.

Kostea ilma pääsee ulos, kun jätät uunin luukun hieman raolleen.

6. Anna yrttien kuivua määrästä riippuen noin parin tunnin ajan, kunnes ne tuntuvat pääosin kuivilta. Jos yrttiä on paljon, kääntele hieman kuivumisen aikana.  


7. Laita uuni pois päältä, mutta jätä yrtit uuniin, luukku raolleen. Anna kuivua yön yli. 


8. Elleivät yrtit ole yön jälkeen rapsahtavan kuivia, laita uuni vielä päälle vastaavalla tavalla. 


9. Anna yrttien kuivua uunissa vielä noin puolen tunnin ajan, tai kunnes ne ovat niin kuivia, että katkeavat rapsahtaen.


10. Pakkaa kuivatut yrtit tiiviisti esim. kannellisiin lasipurkkeihin.

Kuivatun tillin voi pakata pilttipurkkeihin.

Pakkaa kuivatut yrtit tiiviisiin purkkeihin.

Vinkit 


• Yrttien aromit ovat parhaimmillaan aamupäivällä. Sateisella säällä kosteiden yrttien kuivatus kestää kauemmin kuin poudalla kerättyjen. 

• Huuhtele kuivattavat yrtit vain, jos niissä on hiekkaa tai muuta näkyvää likaa. Kuivaa hyvin huuhtelun jälkeen.


• Uunin lämpötilaa voi olla vaikea säätää tarkasti. Käytä tarvittaessa paisto- tai lämpömittaria varmistamaan, että uunin lämpötila ei nouse yli 50 asteen. 


• Yrttien määrä vaikuttaa kuivumisaikaan.


• Säilytä kuivatut yrtit valolta suojattuna esim. kaapissa. Hyvin kuivatut yrtit säilyvät vuoden-pari.


Yrttien kuivaus uunissa

Kerää kuivattavat yrtit mieluiten kuivalla säällä ja aamupäivän aikana. 
Yrttien kuivaus onnistuu uunissa.

Esimerkiksi tilli ja persilja sopivat kuivattavaksi.

Tee näin


1. Leikkaa yrtti maasta (tarvittaessa saksia apuna käyttäen). Vältä hiekkaa ja multaa.

2. Laita valmiiksi pelti ja leivinpaperi. 


3. Riivi yrtin lehdet ja ohuimmat varret leivinpaperin päälle. 


4. Laita yrttipelti uuniin. Aseta uuninluukku hieman raolleen esim. puulastan avulla. 


5. Laita uuni kuumenemaan 40 asteeseen. Käytä kiertoilmatoimintoa, jos mahdollista. 

Kuivaus sujuu uunin luukku raollaan.

Kostea ilma pääsee ulos, kun jätät uunin luukun hieman raolleen.

6. Anna yrttien kuivua määrästä riippuen noin parin tunnin ajan, kunnes ne tuntuvat pääosin kuivilta. Jos yrttiä on paljon, kääntele hieman kuivumisen aikana.  


7. Laita uuni pois päältä, mutta jätä yrtit uuniin, luukku raolleen. Anna kuivua yön yli. 


8. Elleivät yrtit ole yön jälkeen rapsahtavan kuivia, laita uuni vielä päälle vastaavalla tavalla. 


9. Anna yrttien kuivua uunissa vielä noin puolen tunnin ajan, tai kunnes ne ovat niin kuivia, että katkeavat rapsahtaen.


10. Pakkaa kuivatut yrtit tiiviisti esim. kannellisiin lasipurkkeihin.

Kuivatun tillin voi pakata pilttipurkkeihin.

Pakkaa kuivatut yrtit tiiviisiin purkkeihin.

Vinkit 


• Yrttien aromit ovat parhaimmillaan aamupäivällä. Sateisella säällä kosteiden yrttien kuivatus kestää kauemmin kuin poudalla kerättyjen. 

• Huuhtele kuivattavat yrtit vain, jos niissä on hiekkaa tai muuta näkyvää likaa. Kuivaa hyvin huuhtelun jälkeen.


• Uunin lämpötilaa voi olla vaikea säätää tarkasti. Käytä tarvittaessa paisto- tai lämpömittaria varmistamaan, että uunin lämpötila ei nouse yli 50 asteen. 


• Yrttien määrä vaikuttaa kuivumisaikaan.


• Säilytä kuivatut yrtit valolta suojattuna esim. kaapissa. Hyvin kuivatut yrtit säilyvät vuoden-pari.