Seuraa meitä

Uppopaistaminen

Uppopaistaessa öljy on noin 175 asteista. Katso, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun paistat munkkeja tai muita rasvassa kypsennettäviä leivonnaisia tai ruokia.
Uppopaistamisessa tarvittavat tarvikkeet kannattaa kerätä valmiiksi.

Varaa kattilan viereen kansi.

Mitä tarvitaan? 


  • Valitse tukeva ja reilun kokoinen pata tai kattila. Varaa lähettyville myös kansi ja patalaput. 

  • Käytä rypsiöljyä, kookosrasvaa tai muuta kuumentamista kestävää öljyä.

  • Varaa tarpeeksi öljyä, vähintään 1 litra, jotta uppopaistettava ruoka kelluu öljyn pinnalla.

  • Varaa lautanen tai lävikkö öljyssä paistettujen ruokien valuttamiseen. Halutessasi voit käyttää talouspaperia öljyn imeyttämiseen.
Käytä uppopaistamiseen reikäkauhaa.

Nosta paistettavat leivonnaiset tai ruoat reikäkauhalla.

Vältä palovammat


  • Varo, ettei öljykattilaan joudu vettä. Pidä myös huolta, että uppopaistamisessa käyttämäsi välineet ovat kuivia, sillä kuumaan öljyyn joutuessaan vesi roiskuu herkästi ja aiheuttaa palovammoja.


  • Laske ja nosta paistamasi tuotteet kuumuutta kestävällä reikäkauhalla. Älä pudota korkealta, jotta öljy ei roisku. 


  • Käytä lieden takimmaista levyä ja vältä ylimääräistä touhuamista kuuman öljykattilan lähettyvillä, jotta kattila ei kaadu.




Näin tiedät, milloin öljy on riittävän kuumaa.

Sopivan kuumassa öljyssä taikina alkaa poreilla reilusti.

Mistä tietää, että öljy on sopivan kuumaa? 


  • Sopiva lämpötila on noin 175 astetta. Voit käyttää kuumuutta kestävää lämpömittaria tai testata lämpötilaa paistamalla leipäpalan tai taikinanokareen.


  • Kun lasket vaalean leipäpalan öljyyn, se ruskistuu kauniisti noin minuutissa.


  • Voit kokeilla samaa myös taikinapalalla: Taikina ei jää kattilan pohjalle. Se nousee poreillen öljyn pinnalle ja alkaa saada väriä.


  • Kun leivonnainen tai ruoka ruskistuu kauniisti, pienennä lieden tehoa, jotta öljy ei kuumene liikaa.
Selvitä, missä kodin sammutuspeite sijaitsee.

Tukahduta mahdollinen rasvapalo kannella tai sammutuspeitteellä.

Jos öljy on liian kuumaa 


  • Liian kuumassa öljyssä ruskistuminen tapahtuu nopeasti, mutta ruoka jää sisältä raa’aksi.


  • Ruoka tai leivonnainen voi mustua liian korkeassa lämpötilassa.


  • Öljy alkaa ”savuta”, kun se kuumenee liikaa. Jos öljy savuaa, siirrä kattila varovasti pois kuumalta liedeltä ja anna öljyn jäähtyä.


  • Liikaa kuumentuessaan öljy voi syttyä tuleen (n. 300 astetta).


  • Jos öljy syttyy, tukahduta palo kannella tai sammutuspeitteellä. Älä käytä vettä!


Churrot ovat uppopaistamalla kypsennettyjä leivonnaisia.

Uppopaistamalla voi kypsentää esimerkiksi churrot ja munkit.

Jos öljy ei ole tarpeeksi kuumaa


  • Liian miedossa lämmössä taikinaan imeytyy runsaammin öljyä.


  • Ruoka tai leivonnainen painuu alas ja jää helposti kiinni kattilan pohjaan.


  • Lopputulos jää vaaleaksi.



Öljyn hävittäminen



  • Anna kuuman öljyn jäähtyä kattilassa vähintään muutaman tunnin ajan. Kaada se jäähtyneenä esim. tyhjään maitopurkkiin tai öljypulloon. Sulje purkki ja hävitä öljy sekajätteen mukana. 


  • Älä kaada öljyä viemäriin, sillä se voi aiheuttaa tukoksia ja vaikeuttaa vedenpuhdistamon prosessia.


  • Siivilöidyn öljyn voit halutessasi käyttää uudelleen pariin kertaan.




Katso myös 


Seuraa meitä

Uppopaistaminen

Uppopaistaessa öljy on noin 175 asteista. Katso, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun paistat munkkeja tai muita rasvassa kypsennettäviä leivonnaisia tai ruokia.
Uppopaistamisessa tarvittavat tarvikkeet kannattaa kerätä valmiiksi.

Varaa kattilan viereen kansi.

Mitä tarvitaan? 


  • Valitse tukeva ja reilun kokoinen pata tai kattila. Varaa lähettyville myös kansi ja patalaput. 

  • Käytä rypsiöljyä, kookosrasvaa tai muuta kuumentamista kestävää öljyä.

  • Varaa tarpeeksi öljyä, vähintään 1 litra, jotta uppopaistettava ruoka kelluu öljyn pinnalla.

  • Varaa lautanen tai lävikkö öljyssä paistettujen ruokien valuttamiseen. Halutessasi voit käyttää talouspaperia öljyn imeyttämiseen.
Käytä uppopaistamiseen reikäkauhaa.

Nosta paistettavat leivonnaiset tai ruoat reikäkauhalla.

Vältä palovammat


  • Varo, ettei öljykattilaan joudu vettä. Pidä myös huolta, että uppopaistamisessa käyttämäsi välineet ovat kuivia, sillä kuumaan öljyyn joutuessaan vesi roiskuu herkästi ja aiheuttaa palovammoja.


  • Laske ja nosta paistamasi tuotteet kuumuutta kestävällä reikäkauhalla. Älä pudota korkealta, jotta öljy ei roisku. 


  • Käytä lieden takimmaista levyä ja vältä ylimääräistä touhuamista kuuman öljykattilan lähettyvillä, jotta kattila ei kaadu.




Näin tiedät, milloin öljy on riittävän kuumaa.

Sopivan kuumassa öljyssä taikina alkaa poreilla reilusti.

Mistä tietää, että öljy on sopivan kuumaa? 


  • Sopiva lämpötila on noin 175 astetta. Voit käyttää kuumuutta kestävää lämpömittaria tai testata lämpötilaa paistamalla leipäpalan tai taikinanokareen.


  • Kun lasket vaalean leipäpalan öljyyn, se ruskistuu kauniisti noin minuutissa.


  • Voit kokeilla samaa myös taikinapalalla: Taikina ei jää kattilan pohjalle. Se nousee poreillen öljyn pinnalle ja alkaa saada väriä.


  • Kun leivonnainen tai ruoka ruskistuu kauniisti, pienennä lieden tehoa, jotta öljy ei kuumene liikaa.
Selvitä, missä kodin sammutuspeite sijaitsee.

Tukahduta mahdollinen rasvapalo kannella tai sammutuspeitteellä.

Jos öljy on liian kuumaa 


  • Liian kuumassa öljyssä ruskistuminen tapahtuu nopeasti, mutta ruoka jää sisältä raa’aksi.


  • Ruoka tai leivonnainen voi mustua liian korkeassa lämpötilassa.


  • Öljy alkaa ”savuta”, kun se kuumenee liikaa. Jos öljy savuaa, siirrä kattila varovasti pois kuumalta liedeltä ja anna öljyn jäähtyä.


  • Liikaa kuumentuessaan öljy voi syttyä tuleen (n. 300 astetta).


  • Jos öljy syttyy, tukahduta palo kannella tai sammutuspeitteellä. Älä käytä vettä!


Churrot ovat uppopaistamalla kypsennettyjä leivonnaisia.

Uppopaistamalla voi kypsentää esimerkiksi churrot ja munkit.

Jos öljy ei ole tarpeeksi kuumaa


  • Liian miedossa lämmössä taikinaan imeytyy runsaammin öljyä.


  • Ruoka tai leivonnainen painuu alas ja jää helposti kiinni kattilan pohjaan.


  • Lopputulos jää vaaleaksi.



Öljyn hävittäminen



  • Anna kuuman öljyn jäähtyä kattilassa vähintään muutaman tunnin ajan. Kaada se jäähtyneenä esim. tyhjään maitopurkkiin tai öljypulloon. Sulje purkki ja hävitä öljy sekajätteen mukana. 


  • Älä kaada öljyä viemäriin, sillä se voi aiheuttaa tukoksia ja vaikeuttaa vedenpuhdistamon prosessia.


  • Siivilöidyn öljyn voit halutessasi käyttää uudelleen pariin kertaan.




Katso myös 


Seuraa meitä

Uppopaistaminen

Uppopaistaessa öljy on noin 175 asteista. Katso, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun paistat munkkeja tai muita rasvassa kypsennettäviä leivonnaisia tai ruokia.
Uppopaistamisessa tarvittavat tarvikkeet kannattaa kerätä valmiiksi.

Varaa kattilan viereen kansi.

Mitä tarvitaan? 


  • Valitse tukeva ja reilun kokoinen pata tai kattila. Varaa lähettyville myös kansi ja patalaput. 

  • Käytä rypsiöljyä, kookosrasvaa tai muuta kuumentamista kestävää öljyä.

  • Varaa tarpeeksi öljyä, vähintään 1 litra, jotta uppopaistettava ruoka kelluu öljyn pinnalla.

  • Varaa lautanen tai lävikkö öljyssä paistettujen ruokien valuttamiseen. Halutessasi voit käyttää talouspaperia öljyn imeyttämiseen.
Käytä uppopaistamiseen reikäkauhaa.

Nosta paistettavat leivonnaiset tai ruoat reikäkauhalla.

Vältä palovammat


  • Varo, ettei öljykattilaan joudu vettä. Pidä myös huolta, että uppopaistamisessa käyttämäsi välineet ovat kuivia, sillä kuumaan öljyyn joutuessaan vesi roiskuu herkästi ja aiheuttaa palovammoja.


  • Laske ja nosta paistamasi tuotteet kuumuutta kestävällä reikäkauhalla. Älä pudota korkealta, jotta öljy ei roisku. 


  • Käytä lieden takimmaista levyä ja vältä ylimääräistä touhuamista kuuman öljykattilan lähettyvillä, jotta kattila ei kaadu.




Näin tiedät, milloin öljy on riittävän kuumaa.

Sopivan kuumassa öljyssä taikina alkaa poreilla reilusti.

Mistä tietää, että öljy on sopivan kuumaa? 


  • Sopiva lämpötila on noin 175 astetta. Voit käyttää kuumuutta kestävää lämpömittaria tai testata lämpötilaa paistamalla leipäpalan tai taikinanokareen.


  • Kun lasket vaalean leipäpalan öljyyn, se ruskistuu kauniisti noin minuutissa.


  • Voit kokeilla samaa myös taikinapalalla: Taikina ei jää kattilan pohjalle. Se nousee poreillen öljyn pinnalle ja alkaa saada väriä.


  • Kun leivonnainen tai ruoka ruskistuu kauniisti, pienennä lieden tehoa, jotta öljy ei kuumene liikaa.
Selvitä, missä kodin sammutuspeite sijaitsee.

Tukahduta mahdollinen rasvapalo kannella tai sammutuspeitteellä.

Jos öljy on liian kuumaa 


  • Liian kuumassa öljyssä ruskistuminen tapahtuu nopeasti, mutta ruoka jää sisältä raa’aksi.


  • Ruoka tai leivonnainen voi mustua liian korkeassa lämpötilassa.


  • Öljy alkaa ”savuta”, kun se kuumenee liikaa. Jos öljy savuaa, siirrä kattila varovasti pois kuumalta liedeltä ja anna öljyn jäähtyä.


  • Liikaa kuumentuessaan öljy voi syttyä tuleen (n. 300 astetta).


  • Jos öljy syttyy, tukahduta palo kannella tai sammutuspeitteellä. Älä käytä vettä!


Churrot ovat uppopaistamalla kypsennettyjä leivonnaisia.

Uppopaistamalla voi kypsentää esimerkiksi churrot ja munkit.

Jos öljy ei ole tarpeeksi kuumaa


  • Liian miedossa lämmössä taikinaan imeytyy runsaammin öljyä.


  • Ruoka tai leivonnainen painuu alas ja jää helposti kiinni kattilan pohjaan.


  • Lopputulos jää vaaleaksi.



Öljyn hävittäminen



  • Anna kuuman öljyn jäähtyä kattilassa vähintään muutaman tunnin ajan. Kaada se jäähtyneenä esim. tyhjään maitopurkkiin tai öljypulloon. Sulje purkki ja hävitä öljy sekajätteen mukana. 


  • Älä kaada öljyä viemäriin, sillä se voi aiheuttaa tukoksia ja vaikeuttaa vedenpuhdistamon prosessia.


  • Siivilöidyn öljyn voit halutessasi käyttää uudelleen pariin kertaan.




Katso myös