Seuraa meitä

Sveitsiläinen marenki ilman uunia

Rated 4 stars out of 5
4.0
(4)

n. 45 kpl

yli 30 min (valmistus)

+ kuivuminen yli 1 vrk


Sveitsiläinen marenki valmistetaan ilman uunia, sillä valkuainen kypsyy jo vispausvaiheessa. Katso vinkki myös raidallisten marenkien valmistamiseen!

Ainekset, perusohje

4

kananmunan valkuaista (120 g)

2,5 dl

sokeria (200 g)

Marengin pursotus tyllan avulla.

Ohje

  1. Laita ison (noin 5 litran) kattilan pohjalle vettä (n. 6 dl) ja nosta liedelle kiehumaan. Kun vesi kiehuu, säädä lieden tehoa niin, että vesi kiehuu hiljalleen.
  2. Laita kattilan päälle metallikulho (tai kuumuutta kestävä lasikulho tai haudekattila). Veden ei tule osua kulhon pohjaan, eikä vesihöyryn tule päästä kulhoon (ks. kuva).
  3. Erottele valkuaiset ja keltuaiset huolellisesti. Mittaa sokeri valmiiksi.
  4. Laita valkuaiset kattilan päällä olevaan kulhoon ja vatkaa valkuaisia vispilällä.
  5. Lisää samalla sokeria pienissä erissä valkuaisten joukkoon. 
  6. Sekoita valkuais-sokerivaahtoa vispilällä niin kauan, että sokeri liukenee valkuaisiin (noin 5-7 min) ja massa on noin 60 asteista. Liukenemisen voi testata myös maistamalla – jos sokerikiteet eivät enää tunnu, vaahto on valmis vatkattavaksi. Massa on tässä vaiheessa rakenteeltaan löysähkön kermavaahdon kaltaista. 
  7. Nosta kulho pois kuuman kattilan päältä (varo, ettei massan joukkoon pääse vettä tai vesihöyryä).
  8. Vatkaa marenkivaahtoa sähkövatkaimella tai yleiskoneen vispilällä 5-10 minuuttia. Valmis marenkimassa on huoneenlämpöistä, kiiltävää, kuohkeaa ja se muodostaa teräviä huippuja. 
  9. Pursota marenkimassa sellaisenaan tai lisää siihen väriainetta (katso vinkki alla).
  10. Anna marenkien kuivua huoneenlämmössä (pari päivää, koosta riippuen).

Raidalliset marengit

marenkimassaa (perusohje)

pasta- tai geeliväriä (elintarvikeväri)

pitkä grillitikku

Ohje

  1. Värjää pitkä grillitikku pasta- tai geelivärillä.
  2. Vetele pursotuspussiin raitoja (ks. kuva). 
  3. Laita marenkivaahtoa pursotuspussiin ja pursota. Raidat tulevat pursottaessa kauniisti marengin ympärille. Voit kokeilla tehdä myös monivärisiä marenkeja käyttämällä raitoihin useampaa eri väriä.
  4. Anna kuivua.


Sveitsiläinen marenki tehdään ilman uunia.

Vinkit

  • Ole tarkkana keltuaisten ja valkuaisten erottelussa ja käytä puhtaita välineitä.
  • Käytä liesituuletinta jos mahdollista. Se vähentää vesihöyryn pääsyä marenkimassan joukkoon.
  • Jämäkkä pursotuspussi helpottaa marenkien pursotusta. 
  • Marengit kannattaa laittaa kuivumaan leivinpaperin päälle esimerkiksi pellille tai tarjottimen päälle. Näin niitä on tarvittaessa helppo siirrellä kuivumisen aikana.
  • Voit koristella marengit heti pursottamisen jälkeen nomparelleilla.
  • Marenkien kuivuminen saattaa olla hidasta esimerkiksi silloin, jos huoneilma on kosteaa. Voit tarvittaessa viimeistellä kuivumisen kuivattamalla sveitsiläiset marengit uunissa n. 60-70 asteessa reilun tunnin ajan (tai kunnes marengit ovat sisältäkin rapeita).



Resepti ja kuvat: Tiina-Riikka Lehtinen @tinttileipoo




Katso myös


Seuraa meitä

Sveitsiläinen marenki ilman uunia

Rated 4 stars out of 5
4.0
(4)

n. 45 kpl

yli 30 min (valmistus)

+ kuivuminen yli 1 vrk


Sveitsiläinen marenki valmistetaan ilman uunia, sillä valkuainen kypsyy jo vispausvaiheessa. Katso vinkki myös raidallisten marenkien valmistamiseen!

Ainekset, perusohje

4

kananmunan valkuaista (120 g)

2,5 dl

sokeria (200 g)

Marengin pursotus tyllan avulla.

Ohje

  1. Laita ison (noin 5 litran) kattilan pohjalle vettä (n. 6 dl) ja nosta liedelle kiehumaan. Kun vesi kiehuu, säädä lieden tehoa niin, että vesi kiehuu hiljalleen.
  2. Laita kattilan päälle metallikulho (tai kuumuutta kestävä lasikulho tai haudekattila). Veden ei tule osua kulhon pohjaan, eikä vesihöyryn tule päästä kulhoon (ks. kuva).
  3. Erottele valkuaiset ja keltuaiset huolellisesti. Mittaa sokeri valmiiksi.
  4. Laita valkuaiset kattilan päällä olevaan kulhoon ja vatkaa valkuaisia vispilällä.
  5. Lisää samalla sokeria pienissä erissä valkuaisten joukkoon. 
  6. Sekoita valkuais-sokerivaahtoa vispilällä niin kauan, että sokeri liukenee valkuaisiin (noin 5-7 min) ja massa on noin 60 asteista. Liukenemisen voi testata myös maistamalla – jos sokerikiteet eivät enää tunnu, vaahto on valmis vatkattavaksi. Massa on tässä vaiheessa rakenteeltaan löysähkön kermavaahdon kaltaista. 
  7. Nosta kulho pois kuuman kattilan päältä (varo, ettei massan joukkoon pääse vettä tai vesihöyryä).
  8. Vatkaa marenkivaahtoa sähkövatkaimella tai yleiskoneen vispilällä 5-10 minuuttia. Valmis marenkimassa on huoneenlämpöistä, kiiltävää, kuohkeaa ja se muodostaa teräviä huippuja. 
  9. Pursota marenkimassa sellaisenaan tai lisää siihen väriainetta (katso vinkki alla).
  10. Anna marenkien kuivua huoneenlämmössä (pari päivää, koosta riippuen).

Raidalliset marengit

marenkimassaa (perusohje)

pasta- tai geeliväriä (elintarvikeväri)

pitkä grillitikku

Ohje

  1. Värjää pitkä grillitikku pasta- tai geelivärillä.
  2. Vetele pursotuspussiin raitoja (ks. kuva). 
  3. Laita marenkivaahtoa pursotuspussiin ja pursota. Raidat tulevat pursottaessa kauniisti marengin ympärille. Voit kokeilla tehdä myös monivärisiä marenkeja käyttämällä raitoihin useampaa eri väriä.
  4. Anna kuivua.


Sveitsiläinen marenki tehdään ilman uunia.

Vinkit

  • Ole tarkkana keltuaisten ja valkuaisten erottelussa ja käytä puhtaita välineitä.
  • Käytä liesituuletinta jos mahdollista. Se vähentää vesihöyryn pääsyä marenkimassan joukkoon.
  • Jämäkkä pursotuspussi helpottaa marenkien pursotusta. 
  • Marengit kannattaa laittaa kuivumaan leivinpaperin päälle esimerkiksi pellille tai tarjottimen päälle. Näin niitä on tarvittaessa helppo siirrellä kuivumisen aikana.
  • Voit koristella marengit heti pursottamisen jälkeen nomparelleilla.
  • Marenkien kuivuminen saattaa olla hidasta esimerkiksi silloin, jos huoneilma on kosteaa. Voit tarvittaessa viimeistellä kuivumisen kuivattamalla sveitsiläiset marengit uunissa n. 60-70 asteessa reilun tunnin ajan (tai kunnes marengit ovat sisältäkin rapeita).



Resepti ja kuvat: Tiina-Riikka Lehtinen @tinttileipoo




Katso myös


Seuraa meitä

Sveitsiläinen marenki ilman uunia

Rated 4 stars out of 5
4.0
(4)

n. 45 kpl

yli 30 min (valmistus)

+ kuivuminen yli 1 vrk


Sveitsiläinen marenki valmistetaan ilman uunia, sillä valkuainen kypsyy jo vispausvaiheessa. Katso vinkki myös raidallisten marenkien valmistamiseen!

Ainekset, perusohje

4

kananmunan valkuaista (120 g)

2,5 dl

sokeria (200 g)

Marengin pursotus tyllan avulla.

Ohje

  1. Laita ison (noin 5 litran) kattilan pohjalle vettä (n. 6 dl) ja nosta liedelle kiehumaan. Kun vesi kiehuu, säädä lieden tehoa niin, että vesi kiehuu hiljalleen.
  2. Laita kattilan päälle metallikulho (tai kuumuutta kestävä lasikulho tai haudekattila). Veden ei tule osua kulhon pohjaan, eikä vesihöyryn tule päästä kulhoon (ks. kuva).
  3. Erottele valkuaiset ja keltuaiset huolellisesti. Mittaa sokeri valmiiksi.
  4. Laita valkuaiset kattilan päällä olevaan kulhoon ja vatkaa valkuaisia vispilällä.
  5. Lisää samalla sokeria pienissä erissä valkuaisten joukkoon. 
  6. Sekoita valkuais-sokerivaahtoa vispilällä niin kauan, että sokeri liukenee valkuaisiin (noin 5-7 min) ja massa on noin 60 asteista. Liukenemisen voi testata myös maistamalla – jos sokerikiteet eivät enää tunnu, vaahto on valmis vatkattavaksi. Massa on tässä vaiheessa rakenteeltaan löysähkön kermavaahdon kaltaista. 
  7. Nosta kulho pois kuuman kattilan päältä (varo, ettei massan joukkoon pääse vettä tai vesihöyryä).
  8. Vatkaa marenkivaahtoa sähkövatkaimella tai yleiskoneen vispilällä 5-10 minuuttia. Valmis marenkimassa on huoneenlämpöistä, kiiltävää, kuohkeaa ja se muodostaa teräviä huippuja. 
  9. Pursota marenkimassa sellaisenaan tai lisää siihen väriainetta (katso vinkki alla).
  10. Anna marenkien kuivua huoneenlämmössä (pari päivää, koosta riippuen).

Raidalliset marengit

marenkimassaa (perusohje)

pasta- tai geeliväriä (elintarvikeväri)

pitkä grillitikku

Ohje

  1. Värjää pitkä grillitikku pasta- tai geelivärillä.
  2. Vetele pursotuspussiin raitoja (ks. kuva). 
  3. Laita marenkivaahtoa pursotuspussiin ja pursota. Raidat tulevat pursottaessa kauniisti marengin ympärille. Voit kokeilla tehdä myös monivärisiä marenkeja käyttämällä raitoihin useampaa eri väriä.
  4. Anna kuivua.


Sveitsiläinen marenki tehdään ilman uunia.

Vinkit

  • Ole tarkkana keltuaisten ja valkuaisten erottelussa ja käytä puhtaita välineitä.
  • Käytä liesituuletinta jos mahdollista. Se vähentää vesihöyryn pääsyä marenkimassan joukkoon.
  • Jämäkkä pursotuspussi helpottaa marenkien pursotusta. 
  • Marengit kannattaa laittaa kuivumaan leivinpaperin päälle esimerkiksi pellille tai tarjottimen päälle. Näin niitä on tarvittaessa helppo siirrellä kuivumisen aikana.
  • Voit koristella marengit heti pursottamisen jälkeen nomparelleilla.
  • Marenkien kuivuminen saattaa olla hidasta esimerkiksi silloin, jos huoneilma on kosteaa. Voit tarvittaessa viimeistellä kuivumisen kuivattamalla sveitsiläiset marengit uunissa n. 60-70 asteessa reilun tunnin ajan (tai kunnes marengit ovat sisältäkin rapeita).



Resepti ja kuvat: Tiina-Riikka Lehtinen @tinttileipoo




Katso myös