Seuraa meitä

Siman valmistus

Rated 4.5 stars out of 5
4.5
(2)

n. 4 litraa

15 min 

+ tekeytyminen noin 1 vko

Siman valmistus kannattaa aloittaa vähintään viikko ennen vappua. Halutessasi voit käyttää kuivahiivan sijaan tuorehiivaa. (Laita sitä herneen kokoinen pala. Nesteen on hyvä olla kädenlämpöistä, n. 37 astetta, ennen tuorehiivan lisäämistä.)

Ainekset

4 litraa

vettä

3 dl

sokeria

3 dl

fariinisokeria 

2

sitruunaa (luomu)

0,25 tl

kuivahiivaa

Lisäksi


Sokeria


Rusinoita

Sima kuuluu vappuun.

Ohje

  1. Kuumenna 2 litraa vettä kiehuvaksi.
  2. Mittaa sokeri ja fariinisokeri reilunkokoiseen astiaan (esimerkiksi kuumuutta kestävään ämpäriin tai isoon, yli 5 litran kattilaan).
  3. Pese sitruunat hyvin (esim. juuresharjalla ja lämpimällä vedellä). Kuori sitruunoista keltainen kuori ohuesti kuorimaveitsellä. Laita kuoret sokeriastiaan.
  4. Poista sitruunoista valkoinen kuori ja heitä se pois. Viipaloi sitruunat ja laita viipaleet sokeriastiaan.
  5. Kun vesi kiehuu, kaada se sokereiden ja sitruunoiden päälle. Sekoittele, kunnes sokeri on liuennut veden joukkoon. Kaada seoksen päälle kaksi litraa kylmää vettä. Anna jäähtyä.
  6. Lisää kuivahiiva, kun neste on noin 40 asteista (kädenlämpöistä lämpimämpää). Sekoita. Peitä astia puhtaalla liinalla. Anna seistä huoneenlämmössä noin 24 tuntia.
  7. Siivilöi sima, jotta saat sitruunaviipaleet ja kuoret pois. Voit käyttää apuna suppiloa ja puhdasta harsokangasta.
  8. Laita puhtaisiin pulloihin rusinoita ja noin 1 tl sokeria kuhunkin. Kaada sima pulloihin ja sulje korkeilla. Laita jääkaappiin. Sima on valmista noin viikon kuluttua, kun rusinat nousevat pinnalle.



Vinkit


  • Vähennät säilöntä- ja torjunta-aineiden määrää, kun valitset luomusitruunoita. Pese sitruunat kuitenkin hyvin. Halutessasi voit jättää sitruunan kuoren pois ja käyttää siman ohjeeseen vain sitruunan hedelmälihan tai mehun.
  • Voit pakastaa lopun kuivahiivan myöhempää käyttöä varten.
  • Jos paine pulloissa kasvaa kovasti (esim. muovipullo paisuu), voit hieman löysätä pullojen korkkeja tekeytymisen aikana.
  • Valmistuttuaan sima säilyy juomakelpoisena jääkaapissa noin viikon ajan.



Katso myös

Seuraa meitä

Siman valmistus

Rated 4.5 stars out of 5
4.5
(2)

n. 4 litraa

15 min 

+ tekeytyminen noin 1 vko

Siman valmistus kannattaa aloittaa vähintään viikko ennen vappua. Halutessasi voit käyttää kuivahiivan sijaan tuorehiivaa. (Laita sitä herneen kokoinen pala. Nesteen on hyvä olla kädenlämpöistä, n. 37 astetta, ennen tuorehiivan lisäämistä.)

Ainekset

4 litraa

vettä

3 dl

sokeria

3 dl

fariinisokeria 

2

sitruunaa (luomu)

0,25 tl

kuivahiivaa

Lisäksi


Sokeria


Rusinoita

Sima kuuluu vappuun.

Ohje

  1. Kuumenna 2 litraa vettä kiehuvaksi.
  2. Mittaa sokeri ja fariinisokeri reilunkokoiseen astiaan (esimerkiksi kuumuutta kestävään ämpäriin tai isoon, yli 5 litran kattilaan).
  3. Pese sitruunat hyvin (esim. juuresharjalla ja lämpimällä vedellä). Kuori sitruunoista keltainen kuori ohuesti kuorimaveitsellä. Laita kuoret sokeriastiaan.
  4. Poista sitruunoista valkoinen kuori ja heitä se pois. Viipaloi sitruunat ja laita viipaleet sokeriastiaan.
  5. Kun vesi kiehuu, kaada se sokereiden ja sitruunoiden päälle. Sekoittele, kunnes sokeri on liuennut veden joukkoon. Kaada seoksen päälle kaksi litraa kylmää vettä. Anna jäähtyä.
  6. Lisää kuivahiiva, kun neste on noin 40 asteista (kädenlämpöistä lämpimämpää). Sekoita. Peitä astia puhtaalla liinalla. Anna seistä huoneenlämmössä noin 24 tuntia.
  7. Siivilöi sima, jotta saat sitruunaviipaleet ja kuoret pois. Voit käyttää apuna suppiloa ja puhdasta harsokangasta.
  8. Laita puhtaisiin pulloihin rusinoita ja noin 1 tl sokeria kuhunkin. Kaada sima pulloihin ja sulje korkeilla. Laita jääkaappiin. Sima on valmista noin viikon kuluttua, kun rusinat nousevat pinnalle.



Vinkit


  • Vähennät säilöntä- ja torjunta-aineiden määrää, kun valitset luomusitruunoita. Pese sitruunat kuitenkin hyvin. Halutessasi voit jättää sitruunan kuoren pois ja käyttää siman ohjeeseen vain sitruunan hedelmälihan tai mehun.
  • Voit pakastaa lopun kuivahiivan myöhempää käyttöä varten.
  • Jos paine pulloissa kasvaa kovasti (esim. muovipullo paisuu), voit hieman löysätä pullojen korkkeja tekeytymisen aikana.
  • Valmistuttuaan sima säilyy juomakelpoisena jääkaapissa noin viikon ajan.



Katso myös

Seuraa meitä

Siman valmistus

Rated 4.5 stars out of 5
4.5
(2)

n. 4 litraa

15 min 

+ tekeytyminen noin 1 vko

Siman valmistus kannattaa aloittaa vähintään viikko ennen vappua. Halutessasi voit käyttää kuivahiivan sijaan tuorehiivaa. (Laita sitä herneen kokoinen pala. Nesteen on hyvä olla kädenlämpöistä, n. 37 astetta, ennen tuorehiivan lisäämistä.)

Ainekset

4 litraa

vettä

3 dl

sokeria

3 dl

fariinisokeria 

2

sitruunaa (luomu)

0,25 tl

kuivahiivaa

Lisäksi


Sokeria


Rusinoita

Sima kuuluu vappuun.

Ohje

  1. Kuumenna 2 litraa vettä kiehuvaksi.
  2. Mittaa sokeri ja fariinisokeri reilunkokoiseen astiaan (esimerkiksi kuumuutta kestävään ämpäriin tai isoon, yli 5 litran kattilaan).
  3. Pese sitruunat hyvin (esim. juuresharjalla ja lämpimällä vedellä). Kuori sitruunoista keltainen kuori ohuesti kuorimaveitsellä. Laita kuoret sokeriastiaan.
  4. Poista sitruunoista valkoinen kuori ja heitä se pois. Viipaloi sitruunat ja laita viipaleet sokeriastiaan.
  5. Kun vesi kiehuu, kaada se sokereiden ja sitruunoiden päälle. Sekoittele, kunnes sokeri on liuennut veden joukkoon. Kaada seoksen päälle kaksi litraa kylmää vettä. Anna jäähtyä.
  6. Lisää kuivahiiva, kun neste on noin 40 asteista (kädenlämpöistä lämpimämpää). Sekoita. Peitä astia puhtaalla liinalla. Anna seistä huoneenlämmössä noin 24 tuntia.
  7. Siivilöi sima, jotta saat sitruunaviipaleet ja kuoret pois. Voit käyttää apuna suppiloa ja puhdasta harsokangasta.
  8. Laita puhtaisiin pulloihin rusinoita ja noin 1 tl sokeria kuhunkin. Kaada sima pulloihin ja sulje korkeilla. Laita jääkaappiin. Sima on valmista noin viikon kuluttua, kun rusinat nousevat pinnalle.



Vinkit


  • Vähennät säilöntä- ja torjunta-aineiden määrää, kun valitset luomusitruunoita. Pese sitruunat kuitenkin hyvin. Halutessasi voit jättää sitruunan kuoren pois ja käyttää siman ohjeeseen vain sitruunan hedelmälihan tai mehun.
  • Voit pakastaa lopun kuivahiivan myöhempää käyttöä varten.
  • Jos paine pulloissa kasvaa kovasti (esim. muovipullo paisuu), voit hieman löysätä pullojen korkkeja tekeytymisen aikana.
  • Valmistuttuaan sima säilyy juomakelpoisena jääkaapissa noin viikon ajan.



Katso myös