Seuraa meitä

Sämpylätaikina

Rated 4.3428571428571425 stars out of 5
4.3
(35)

n. 24 sämpylää

yli 2 tuntia

Sämpylätaikinaa voi muunnella maun mukaan ja sen mukaan, minkälaisia aineksia kaapista löytyy. Paras taikina syntyy, kun suurin osa jauhoista on vehnä-, hiivaleipä tai sämpyläjauhoja. Näin taikinaan muodostuu vaivatessa sitkoa ja saat pehmeät ja kuohkeat sämpylät.
Taikinakoukut sopivat pienen taikinan vaivaamiseen.

Sämpylätaikinaa voi vaivata joko sähkövatkaimen taikinakoukuilla, kädellä tai yleiskoneella.

Vaivattu taikina on kimmoisaa.

Hyvin vaivattu taikina ei tartu käteen, kun painat taikinan pintaa puhtaalla sormella.

Näin onnistut

  • Vaivaa kunnolla. Vaivaaminen parantaa sämpylätaikinan rakennetta. Pyri tekemään mahdollisimman pehmeä, mutta kimmoisa taikina. Jätä tarvittaessa osa ohjeen jauhomäärästä lisäämättä. Lisää jauhoja tarvittaessa enemmän kuin ohjeessa.
  • Varaa kohottamiseen aikaa. Tarvittava aika vaihtelee ympäristön ja taikinan lämpötilan mukaan. Kohota taikina vähintään kaksinkertaiseksi. 
  • Voit kohottaa taikinan esimerkiksi mikrossa, joka ei ole päällä. Pidä kuitenkin huolta, että kulho on tarpeeksi suuri, jotta kohoava taikina ei pääse nousemaan kulhon reunojen yli ja sotkemaan mikroa.
  • Anna sämpylöiden kohota vielä pellillä ennen paistamista.

Ainekset

24 kpl

5 dl

vettä

50 g

hiivaa (tuorehiiva) TAI 2 pss kuivahiivaa

2 rkl

sokeria, hunajaa TAI siirappia

2 tl

suolaa

2 dl

hiutaleita (esim. kaura- tai 4-viljan hiutale)

n. 9 dl

vehnä-, hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja

0,75 dl 

rypsiöljyä

Sämpylöitä pellin päällä

Tämän ohjeen sämpylät mahtuvat juuri ja juuri kahdelle pellille.

Sämpylätaikina

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (n. 37 astetta). Jos käytät kuivahiivaa, vesi saa olla noin 42 asteista (tuntuu hieman lämpimältä).
  2. Murenna hiiva veden joukkoon ja sekoita hyvin. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se pariin desiin jauhoja (lisää kuivahiiva-jauhoseos taikinaan heti kohdassa 4)
  3. Lisää sokeri, suola sekä hiutaleet.
  4. Lisää noin puolet vehnäjauhoista. Jatka sitten jauhojen lisäämistä vähitellen. Vaivaa taikinaa samalla esim. kädellä.
  5. Vaivaa hyvin. Lisää tarvittaessa enemmän jauhoja kuin ohjeessa on mainittu. Kun taikina alkaa irtoilla kulhon reunoista, lisää öljy. Jatka vaivaamista, kunnes öljy on sekoittunut taikinaan. 
  6. Lisää vielä tarvittaessa hieman jauhoja niin, että taikina irtoilee kulhon reunoista.
  7. Anna kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi (noin puolen tunnin ajan). Laita valmiiksi 2-3 peltiä ja leivinpaperia. 



Jauhotettu pöytä sämpylöiden alla.

Kaada kohotettu taikina jauhotetulle pöydälle.

Sämpylätaikinan voi paloitella leivontalastalla.

Voit muotoilla taikinan paloiksi pellille tai pyöritellä palat sämpylöiksi. 

Muotoilu ja paistaminen 

  1. Kaada sämpylätaikina pöydälle ja pyörittele sitä hieman. Jaa taikina noin 24 osaan - käytä tarvittaessa apuna hieman jauhoja. 
  2. Laita palat pellille TAI pyöritä ne sämpylöiksi (laita saman tien pellin päälle).
  3. Anna kohota leivinliinan alla suunnilleen kaksinkertaisiksi, noin 30 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. 
  4. Paista hieman uunin keskitasoa alempana 225 asteessa noin 10-12 minuuttia, kunnes sämpylät saavat kauniin ruskeaa väriä.



Vinkit


  • Paista sämpylät yksi pellillinen kerrallaan, ellei sinulla ole hyvin toimivaa kiertoilmauunia. 
  • Tämän ohjeen sämpylät mahtuvat kahdelle normaalikokoiselle pellille. Hyvin kohonneet sämpylät saattavat kuitenkin uunissa tarttua toisiinsa kiinni. Tämän vältät tekemällä sämpylätaikinasta kolme pellillistä sämpylöitä.




Katso myös


Seuraa meitä

Sämpylätaikina

Rated 4.3428571428571425 stars out of 5
4.3
(35)

n. 24 sämpylää

yli 2 tuntia

Sämpylätaikinaa voi muunnella maun mukaan ja sen mukaan, minkälaisia aineksia kaapista löytyy. Paras taikina syntyy, kun suurin osa jauhoista on vehnä-, hiivaleipä tai sämpyläjauhoja. Näin taikinaan muodostuu vaivatessa sitkoa ja saat pehmeät ja kuohkeat sämpylät.
Taikinakoukut sopivat pienen taikinan vaivaamiseen.

Sämpylätaikinaa voi vaivata joko sähkövatkaimen taikinakoukuilla, kädellä tai yleiskoneella.

Vaivattu taikina on kimmoisaa.

Hyvin vaivattu taikina ei tartu käteen, kun painat taikinan pintaa puhtaalla sormella.

Näin onnistut

  • Vaivaa kunnolla. Vaivaaminen parantaa sämpylätaikinan rakennetta. Pyri tekemään mahdollisimman pehmeä, mutta kimmoisa taikina. Jätä tarvittaessa osa ohjeen jauhomäärästä lisäämättä. Lisää jauhoja tarvittaessa enemmän kuin ohjeessa.
  • Varaa kohottamiseen aikaa. Tarvittava aika vaihtelee ympäristön ja taikinan lämpötilan mukaan. Kohota taikina vähintään kaksinkertaiseksi. 
  • Voit kohottaa taikinan esimerkiksi mikrossa, joka ei ole päällä. Pidä kuitenkin huolta, että kulho on tarpeeksi suuri, jotta kohoava taikina ei pääse nousemaan kulhon reunojen yli ja sotkemaan mikroa.
  • Anna sämpylöiden kohota vielä pellillä ennen paistamista.

Ainekset

24 kpl

5 dl

vettä

50 g

hiivaa (tuorehiiva) TAI 2 pss kuivahiivaa

2 rkl

sokeria, hunajaa TAI siirappia

2 tl

suolaa

2 dl

hiutaleita (esim. kaura- tai 4-viljan hiutale)

n. 9 dl

vehnä-, hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja

0,75 dl 

rypsiöljyä

Sämpylöitä pellin päällä

Tämän ohjeen sämpylät mahtuvat juuri ja juuri kahdelle pellille.

Sämpylätaikina

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (n. 37 astetta). Jos käytät kuivahiivaa, vesi saa olla noin 42 asteista (tuntuu hieman lämpimältä).
  2. Murenna hiiva veden joukkoon ja sekoita hyvin. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se pariin desiin jauhoja (lisää kuivahiiva-jauhoseos taikinaan heti kohdassa 4)
  3. Lisää sokeri, suola sekä hiutaleet.
  4. Lisää noin puolet vehnäjauhoista. Jatka sitten jauhojen lisäämistä vähitellen. Vaivaa taikinaa samalla esim. kädellä.
  5. Vaivaa hyvin. Lisää tarvittaessa enemmän jauhoja kuin ohjeessa on mainittu. Kun taikina alkaa irtoilla kulhon reunoista, lisää öljy. Jatka vaivaamista, kunnes öljy on sekoittunut taikinaan. 
  6. Lisää vielä tarvittaessa hieman jauhoja niin, että taikina irtoilee kulhon reunoista.
  7. Anna kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi (noin puolen tunnin ajan). Laita valmiiksi 2-3 peltiä ja leivinpaperia. 



Jauhotettu pöytä sämpylöiden alla.

Kaada kohotettu taikina jauhotetulle pöydälle.

Sämpylätaikinan voi paloitella leivontalastalla.

Voit muotoilla taikinan paloiksi pellille tai pyöritellä palat sämpylöiksi. 

Muotoilu ja paistaminen 

  1. Kaada sämpylätaikina pöydälle ja pyörittele sitä hieman. Jaa taikina noin 24 osaan - käytä tarvittaessa apuna hieman jauhoja. 
  2. Laita palat pellille TAI pyöritä ne sämpylöiksi (laita saman tien pellin päälle).
  3. Anna kohota leivinliinan alla suunnilleen kaksinkertaisiksi, noin 30 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. 
  4. Paista hieman uunin keskitasoa alempana 225 asteessa noin 10-12 minuuttia, kunnes sämpylät saavat kauniin ruskeaa väriä.



Vinkit


  • Paista sämpylät yksi pellillinen kerrallaan, ellei sinulla ole hyvin toimivaa kiertoilmauunia. 
  • Tämän ohjeen sämpylät mahtuvat kahdelle normaalikokoiselle pellille. Hyvin kohonneet sämpylät saattavat kuitenkin uunissa tarttua toisiinsa kiinni. Tämän vältät tekemällä sämpylätaikinasta kolme pellillistä sämpylöitä.




Katso myös


Seuraa meitä

Sämpylätaikina

Rated 4.3428571428571425 stars out of 5
4.3
(35)

n. 24 sämpylää

yli 2 tuntia

Sämpylätaikinaa voi muunnella maun mukaan ja sen mukaan, minkälaisia aineksia kaapista löytyy. Paras taikina syntyy, kun suurin osa jauhoista on vehnä-, hiivaleipä tai sämpyläjauhoja. Näin taikinaan muodostuu vaivatessa sitkoa ja saat pehmeät ja kuohkeat sämpylät.
Taikinakoukut sopivat pienen taikinan vaivaamiseen.

Sämpylätaikinaa voi vaivata joko sähkövatkaimen taikinakoukuilla, kädellä tai yleiskoneella.

Vaivattu taikina on kimmoisaa.

Hyvin vaivattu taikina ei tartu käteen, kun painat taikinan pintaa puhtaalla sormella.

Näin onnistut

  • Vaivaa kunnolla. Vaivaaminen parantaa sämpylätaikinan rakennetta. Pyri tekemään mahdollisimman pehmeä, mutta kimmoisa taikina. Jätä tarvittaessa osa ohjeen jauhomäärästä lisäämättä. Lisää jauhoja tarvittaessa enemmän kuin ohjeessa.
  • Varaa kohottamiseen aikaa. Tarvittava aika vaihtelee ympäristön ja taikinan lämpötilan mukaan. Kohota taikina vähintään kaksinkertaiseksi. 
  • Voit kohottaa taikinan esimerkiksi mikrossa, joka ei ole päällä. Pidä kuitenkin huolta, että kulho on tarpeeksi suuri, jotta kohoava taikina ei pääse nousemaan kulhon reunojen yli ja sotkemaan mikroa.
  • Anna sämpylöiden kohota vielä pellillä ennen paistamista.

Ainekset

24 kpl

5 dl

vettä

50 g

hiivaa (tuorehiiva) TAI 2 pss kuivahiivaa

2 rkl

sokeria, hunajaa TAI siirappia

2 tl

suolaa

2 dl

hiutaleita (esim. kaura- tai 4-viljan hiutale)

n. 9 dl

vehnä-, hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja

0,75 dl 

rypsiöljyä

Sämpylöitä pellin päällä

Tämän ohjeen sämpylät mahtuvat juuri ja juuri kahdelle pellille.

Sämpylätaikina

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (n. 37 astetta). Jos käytät kuivahiivaa, vesi saa olla noin 42 asteista (tuntuu hieman lämpimältä).
  2. Murenna hiiva veden joukkoon ja sekoita hyvin. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se pariin desiin jauhoja (lisää kuivahiiva-jauhoseos taikinaan heti kohdassa 4)
  3. Lisää sokeri, suola sekä hiutaleet.
  4. Lisää noin puolet vehnäjauhoista. Jatka sitten jauhojen lisäämistä vähitellen. Vaivaa taikinaa samalla esim. kädellä.
  5. Vaivaa hyvin. Lisää tarvittaessa enemmän jauhoja kuin ohjeessa on mainittu. Kun taikina alkaa irtoilla kulhon reunoista, lisää öljy. Jatka vaivaamista, kunnes öljy on sekoittunut taikinaan. 
  6. Lisää vielä tarvittaessa hieman jauhoja niin, että taikina irtoilee kulhon reunoista.
  7. Anna kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi (noin puolen tunnin ajan). Laita valmiiksi 2-3 peltiä ja leivinpaperia. 



Jauhotettu pöytä sämpylöiden alla.

Kaada kohotettu taikina jauhotetulle pöydälle.

Sämpylätaikinan voi paloitella leivontalastalla.

Voit muotoilla taikinan paloiksi pellille tai pyöritellä palat sämpylöiksi. 

Muotoilu ja paistaminen 

  1. Kaada sämpylätaikina pöydälle ja pyörittele sitä hieman. Jaa taikina noin 24 osaan - käytä tarvittaessa apuna hieman jauhoja. 
  2. Laita palat pellille TAI pyöritä ne sämpylöiksi (laita saman tien pellin päälle).
  3. Anna kohota leivinliinan alla suunnilleen kaksinkertaisiksi, noin 30 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. 
  4. Paista hieman uunin keskitasoa alempana 225 asteessa noin 10-12 minuuttia, kunnes sämpylät saavat kauniin ruskeaa väriä.



Vinkit


  • Paista sämpylät yksi pellillinen kerrallaan, ellei sinulla ole hyvin toimivaa kiertoilmauunia. 
  • Tämän ohjeen sämpylät mahtuvat kahdelle normaalikokoiselle pellille. Hyvin kohonneet sämpylät saattavat kuitenkin uunissa tarttua toisiinsa kiinni. Tämän vältät tekemällä sämpylätaikinasta kolme pellillistä sämpylöitä.




Katso myös