Seuraa meitä

Runebergin kakku

Rated 4.6923076923076925 stars out of 5
4.7
(13)

n. 10 palaa

yli tunti

Suorakaiteen muotoiseen vuokaan leivottu Runebergin kakku ilahduttaa Runebergin päivänä.

Ainekset

10 palaa

150 g

leivontamargariinia (huoneenlämpöistä)

1,5 dl

sokeria

2

kananmunaa (huoneenlämpöistä)

2 dl 

vehnäjauhoja

1 dl (40 g)

mantelijauhetta

1 dl (50 g)

piparkakkuja murskattuna

1 tl

leivinjauhetta

0,5 tl

kardemummaa

0,5 dl

appelsiinimehua

Kuorrutus


1 rkl valkuaista (puolikas valkuainen)


1 dl tomusokeria



Lisäksi


n. 1 dl vadelmahilloa


Runebergin kakku on helpompi valmistaa kuin tortut.

Ohje

  1. Ota margariini ja kananmunat huoneenlämpöön hyvissä ajoin. 
  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota n. 11 x 24 cm kokoinen suorakaiteen muotoinen leipä- tai kakkuvuoka.
  3. Murskaa piparkakut (kuten keksipohjassa).
  4. Sekoita keskenään vehnäjauhot, mantelijauhe, piparinmurut, leivinjauhe ja kardemumma. Riko kananmunat valmiiksi esim. lasiin. Jätä odottamaan.
  5. Vaahdota toisessa kulhossa margariini ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. 
  6. Lisää kananmunat margariini-sokeriseokseen yksitellen, samalla hyvin sähkövatkaimella sekoittaen. Huom! Lisää heti jauhoja, jos seos alkaa juoksettua (muuttuu rakeiseksi).
  7. Laita sähkövatkain pois. Lisää jauhoseos ja appelsiinimehu vuorotellen ja sekoita esim. yhdellä irrotetulla sähkövatkaimen terällä sen verran, että saat ainekset juuri ja juuri sekaisin. 
  8. Laita taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. 
  9. Paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin 40 minuuttia, tai kunnes puutikulla kokeiltaessa tikkuun ei jää taikinaa.
  10. Kumoa hieman jäähtyneenä. Anna jäähtyä kunnolla ennen koristelua.



Koristelu


  1. Erottele keltuainen ja valkuainen. Mittaa kulhoon puolikas valkuainen ja 1 dl tomusokeria. Sekoita kuorrutetta sähkövatkaimella parin minuutin ajan, jotta se muuttuu paksummaksi ja jämäkämmäksi. (Sähkövatkaimella sekoittamisen sijaan voit lisätä tomusokeria, kunnes saat sopivan notkean kuorruteen.) 
  2. Siirrä kuorrute pieneen muovipussiin, josta leikkaat kulman auki. Purista kulmasta kuorrutetta Runebergin kakun molemmille reunoille (ks. kuva). Voit myös valuttaa kuorrutteen lusikalla. 
  3. Laita vielä kakun keskelle vadelmahilloa. (Hillonkin voit pursottaa pussista: laita hillo pieneen muovipussiin, leikkaa kulma auki ja pursota hillo kakun päälle.)



Vinkit


  • Jos haluat leipoa Runebergin kakun hyvissä ajoin, peitä se kakun jäähdyttyä tiiviisti muovipussiin ja koristele mielellään vasta tarjoilupäivänä.
  • Kananmunanvalkuaisen sijaan voit sekoittaa kuorrutteen tomusokerista ja tilkasta sitruuna- tai appelsiinimehua. Valkuaisesta tehty kuorrute kuitenkin jämäköityy helpommin.




Katso myös


Seuraa meitä

Runebergin kakku

Rated 4.6923076923076925 stars out of 5
4.7
(13)

n. 10 palaa

yli tunti

Suorakaiteen muotoiseen vuokaan leivottu Runebergin kakku ilahduttaa Runebergin päivänä.

Ainekset

10 palaa

150 g

leivontamargariinia (huoneenlämpöistä)

1,5 dl

sokeria

2

kananmunaa (huoneenlämpöistä)

2 dl 

vehnäjauhoja

1 dl (40 g)

mantelijauhetta

1 dl (50 g)

piparkakkuja murskattuna

1 tl

leivinjauhetta

0,5 tl

kardemummaa

0,5 dl

appelsiinimehua

Kuorrutus


1 rkl valkuaista (puolikas valkuainen)


1 dl tomusokeria



Lisäksi


n. 1 dl vadelmahilloa


Runebergin kakku on helpompi valmistaa kuin tortut.

Ohje

  1. Ota margariini ja kananmunat huoneenlämpöön hyvissä ajoin. 
  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota n. 11 x 24 cm kokoinen suorakaiteen muotoinen leipä- tai kakkuvuoka.
  3. Murskaa piparkakut (kuten keksipohjassa).
  4. Sekoita keskenään vehnäjauhot, mantelijauhe, piparinmurut, leivinjauhe ja kardemumma. Riko kananmunat valmiiksi esim. lasiin. Jätä odottamaan.
  5. Vaahdota toisessa kulhossa margariini ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. 
  6. Lisää kananmunat margariini-sokeriseokseen yksitellen, samalla hyvin sähkövatkaimella sekoittaen. Huom! Lisää heti jauhoja, jos seos alkaa juoksettua (muuttuu rakeiseksi).
  7. Laita sähkövatkain pois. Lisää jauhoseos ja appelsiinimehu vuorotellen ja sekoita esim. yhdellä irrotetulla sähkövatkaimen terällä sen verran, että saat ainekset juuri ja juuri sekaisin. 
  8. Laita taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. 
  9. Paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin 40 minuuttia, tai kunnes puutikulla kokeiltaessa tikkuun ei jää taikinaa.
  10. Kumoa hieman jäähtyneenä. Anna jäähtyä kunnolla ennen koristelua.



Koristelu


  1. Erottele keltuainen ja valkuainen. Mittaa kulhoon puolikas valkuainen ja 1 dl tomusokeria. Sekoita kuorrutetta sähkövatkaimella parin minuutin ajan, jotta se muuttuu paksummaksi ja jämäkämmäksi. (Sähkövatkaimella sekoittamisen sijaan voit lisätä tomusokeria, kunnes saat sopivan notkean kuorruteen.) 
  2. Siirrä kuorrute pieneen muovipussiin, josta leikkaat kulman auki. Purista kulmasta kuorrutetta Runebergin kakun molemmille reunoille (ks. kuva). Voit myös valuttaa kuorrutteen lusikalla. 
  3. Laita vielä kakun keskelle vadelmahilloa. (Hillonkin voit pursottaa pussista: laita hillo pieneen muovipussiin, leikkaa kulma auki ja pursota hillo kakun päälle.)



Vinkit


  • Jos haluat leipoa Runebergin kakun hyvissä ajoin, peitä se kakun jäähdyttyä tiiviisti muovipussiin ja koristele mielellään vasta tarjoilupäivänä.
  • Kananmunanvalkuaisen sijaan voit sekoittaa kuorrutteen tomusokerista ja tilkasta sitruuna- tai appelsiinimehua. Valkuaisesta tehty kuorrute kuitenkin jämäköityy helpommin.




Katso myös


Seuraa meitä

Runebergin kakku

Rated 4.6923076923076925 stars out of 5
4.7
(13)

n. 10 palaa

yli tunti

Suorakaiteen muotoiseen vuokaan leivottu Runebergin kakku ilahduttaa Runebergin päivänä.

Ainekset

10 palaa

150 g

leivontamargariinia (huoneenlämpöistä)

1,5 dl

sokeria

2

kananmunaa (huoneenlämpöistä)

2 dl 

vehnäjauhoja

1 dl (40 g)

mantelijauhetta

1 dl (50 g)

piparkakkuja murskattuna

1 tl

leivinjauhetta

0,5 tl

kardemummaa

0,5 dl

appelsiinimehua

Kuorrutus


1 rkl valkuaista (puolikas valkuainen)


1 dl tomusokeria



Lisäksi


n. 1 dl vadelmahilloa


Runebergin kakku on helpompi valmistaa kuin tortut.

Ohje

  1. Ota margariini ja kananmunat huoneenlämpöön hyvissä ajoin. 
  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota n. 11 x 24 cm kokoinen suorakaiteen muotoinen leipä- tai kakkuvuoka.
  3. Murskaa piparkakut (kuten keksipohjassa).
  4. Sekoita keskenään vehnäjauhot, mantelijauhe, piparinmurut, leivinjauhe ja kardemumma. Riko kananmunat valmiiksi esim. lasiin. Jätä odottamaan.
  5. Vaahdota toisessa kulhossa margariini ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. 
  6. Lisää kananmunat margariini-sokeriseokseen yksitellen, samalla hyvin sähkövatkaimella sekoittaen. Huom! Lisää heti jauhoja, jos seos alkaa juoksettua (muuttuu rakeiseksi).
  7. Laita sähkövatkain pois. Lisää jauhoseos ja appelsiinimehu vuorotellen ja sekoita esim. yhdellä irrotetulla sähkövatkaimen terällä sen verran, että saat ainekset juuri ja juuri sekaisin. 
  8. Laita taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. 
  9. Paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin 40 minuuttia, tai kunnes puutikulla kokeiltaessa tikkuun ei jää taikinaa.
  10. Kumoa hieman jäähtyneenä. Anna jäähtyä kunnolla ennen koristelua.



Koristelu


  1. Erottele keltuainen ja valkuainen. Mittaa kulhoon puolikas valkuainen ja 1 dl tomusokeria. Sekoita kuorrutetta sähkövatkaimella parin minuutin ajan, jotta se muuttuu paksummaksi ja jämäkämmäksi. (Sähkövatkaimella sekoittamisen sijaan voit lisätä tomusokeria, kunnes saat sopivan notkean kuorruteen.) 
  2. Siirrä kuorrute pieneen muovipussiin, josta leikkaat kulman auki. Purista kulmasta kuorrutetta Runebergin kakun molemmille reunoille (ks. kuva). Voit myös valuttaa kuorrutteen lusikalla. 
  3. Laita vielä kakun keskelle vadelmahilloa. (Hillonkin voit pursottaa pussista: laita hillo pieneen muovipussiin, leikkaa kulma auki ja pursota hillo kakun päälle.)



Vinkit


  • Jos haluat leipoa Runebergin kakun hyvissä ajoin, peitä se kakun jäähdyttyä tiiviisti muovipussiin ja koristele mielellään vasta tarjoilupäivänä.
  • Kananmunanvalkuaisen sijaan voit sekoittaa kuorrutteen tomusokerista ja tilkasta sitruuna- tai appelsiinimehua. Valkuaisesta tehty kuorrute kuitenkin jämäköityy helpommin.




Katso myös