Ruissämpylät

Rated 4.8 stars out of 5
4.8
(5)

24 kpl

30 min (valmistus) +

1 h 30 min (kohotus ja paistaminen)

Ruissämpylät leivotaan vehnä- ja ruisjauhoista, mukaan lisätään myös ruisleseitä. Pehmeät sämpylät saat, kun varot lisäämästä liikaa jauhoja ja jätät taikinan jopa hieman tahmaiseksi.

Ainekset

24 kpl

5 dl

vettä

50 g

hiivaa (tuorehiiva)

0,5 dl

siirappia

1,5 tl

suolaa

2 dl

ruisleseitä (tai -hiutaleita)

4 dl

ruisjauhoja

n. 6 dl

vehnäjauhoja

1 dl 

rypsiöljyä

Taikina

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (n. 37 astetta).
  2. Murenna hiiva veden joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää siirappi ja suola.
  3. Lisää ruisleseet ja ruisjauhot. Sekoita.
  4. Lisää noin puolet vehnäjauhoista. Vaivaa taikinaa esim. kädellä tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla (spiraalimaiset terät). Jatka jauhojen lisäämistä vähitellen.
  5. Vaivaa hyvin hetken aikaa. Lisää öljy. Jatka vaivaamista, kunnes öljy on sekoittunut taikinaan. 
  6. Lisää vielä tarvittaessa hieman jauhoja. Jätä taikina pehmeäksi: taikina saa olla tässä vaiheessa tahmeaa.
  7. Anna taikinan kohota liinan alla reilun puolen tunnin ajan (kaksinkertaiseksi). Laita valmiiksi kaksi peltiä ja leivinpaperia. 

 

Muotoilu ja paistaminen


  1. Kaada taikina pöydälle ja jaa se noin 24 osaan - käytä tarvittaessa apuna hieman jauhoja. 
  2. Pyöritä tai muotoile palat sämpylöiksi ja laita ne pellille leivinpaperin päälle.
  3. Kohota liinan alla noin 30 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. 
  4. Paista ruissämpylöitä uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes ne saavat pintaan kauniin ruskeaa väriä.



Vinkit


  • Tämä taikina on tavanomaista sämpylätaikinaa tahmeampaa, varsinkin ennen kohotusta. Varo lisäämästä taikinaan liikaa jauhoja, jotta saat pehmeät ruissämpylät.
  • Paista yksi pellillinen kerrallaan, ellei sinulla ole hyvin toimivaa kiertoilmauunia.



Ruissämpylät

Rated 4.8 stars out of 5
4.8
(5)

24 kpl

30 min (valmistus) +

1 h 30 min (kohotus ja paistaminen)

Ruissämpylät leivotaan vehnä- ja ruisjauhoista, mukaan lisätään myös ruisleseitä. Pehmeät sämpylät saat, kun varot lisäämästä liikaa jauhoja ja jätät taikinan jopa hieman tahmaiseksi.

Ainekset

24 kpl

5 dl

vettä

50 g

hiivaa (tuorehiiva)

0,5 dl

siirappia

1,5 tl

suolaa

2 dl

ruisleseitä (tai -hiutaleita)

4 dl

ruisjauhoja

n. 6 dl

vehnäjauhoja

1 dl 

rypsiöljyä

Taikina

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (n. 37 astetta).
  2. Murenna hiiva veden joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää siirappi ja suola.
  3. Lisää ruisleseet ja ruisjauhot. Sekoita.
  4. Lisää noin puolet vehnäjauhoista. Vaivaa taikinaa esim. kädellä tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla (spiraalimaiset terät). Jatka jauhojen lisäämistä vähitellen.
  5. Vaivaa hyvin hetken aikaa. Lisää öljy. Jatka vaivaamista, kunnes öljy on sekoittunut taikinaan. 
  6. Lisää vielä tarvittaessa hieman jauhoja. Jätä taikina pehmeäksi: taikina saa olla tässä vaiheessa tahmeaa.
  7. Anna taikinan kohota liinan alla reilun puolen tunnin ajan (kaksinkertaiseksi). Laita valmiiksi kaksi peltiä ja leivinpaperia. 

 

Muotoilu ja paistaminen


  1. Kaada taikina pöydälle ja jaa se noin 24 osaan - käytä tarvittaessa apuna hieman jauhoja. 
  2. Pyöritä tai muotoile palat sämpylöiksi ja laita ne pellille leivinpaperin päälle.
  3. Kohota liinan alla noin 30 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. 
  4. Paista ruissämpylöitä uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes ne saavat pintaan kauniin ruskeaa väriä.



Vinkit


  • Tämä taikina on tavanomaista sämpylätaikinaa tahmeampaa, varsinkin ennen kohotusta. Varo lisäämästä taikinaan liikaa jauhoja, jotta saat pehmeät ruissämpylät.
  • Paista yksi pellillinen kerrallaan, ellei sinulla ole hyvin toimivaa kiertoilmauunia.



Ruissämpylät

Rated 4.8 stars out of 5
4.8
(5)

24 kpl

30 min (valmistus) +

1 h 30 min (kohotus ja paistaminen)

Ruissämpylät leivotaan vehnä- ja ruisjauhoista, mukaan lisätään myös ruisleseitä. Pehmeät sämpylät saat, kun varot lisäämästä liikaa jauhoja ja jätät taikinan jopa hieman tahmaiseksi.

Ainekset

24 kpl

5 dl

vettä

50 g

hiivaa (tuorehiiva)

0,5 dl

siirappia

1,5 tl

suolaa

2 dl

ruisleseitä (tai -hiutaleita)

4 dl

ruisjauhoja

n. 6 dl

vehnäjauhoja

1 dl 

rypsiöljyä

Taikina

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (n. 37 astetta).
  2. Murenna hiiva veden joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää siirappi ja suola.
  3. Lisää ruisleseet ja ruisjauhot. Sekoita.
  4. Lisää noin puolet vehnäjauhoista. Vaivaa taikinaa esim. kädellä tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla (spiraalimaiset terät). Jatka jauhojen lisäämistä vähitellen.
  5. Vaivaa hyvin hetken aikaa. Lisää öljy. Jatka vaivaamista, kunnes öljy on sekoittunut taikinaan. 
  6. Lisää vielä tarvittaessa hieman jauhoja. Jätä taikina pehmeäksi: taikina saa olla tässä vaiheessa tahmeaa.
  7. Anna taikinan kohota liinan alla reilun puolen tunnin ajan (kaksinkertaiseksi). Laita valmiiksi kaksi peltiä ja leivinpaperia. 

 

Muotoilu ja paistaminen


  1. Kaada taikina pöydälle ja jaa se noin 24 osaan - käytä tarvittaessa apuna hieman jauhoja. 
  2. Pyöritä tai muotoile palat sämpylöiksi ja laita ne pellille leivinpaperin päälle.
  3. Kohota liinan alla noin 30 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. 
  4. Paista ruissämpylöitä uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes ne saavat pintaan kauniin ruskeaa väriä.



Vinkit


  • Tämä taikina on tavanomaista sämpylätaikinaa tahmeampaa, varsinkin ennen kohotusta. Varo lisäämästä taikinaan liikaa jauhoja, jotta saat pehmeät ruissämpylät.
  • Paista yksi pellillinen kerrallaan, ellei sinulla ole hyvin toimivaa kiertoilmauunia.