Pullapitkon letitys neljällä säikeellä antaa pitkolle enemmän näyttävyyttä kuin kolmella säikeellä letittäminen. Pyri tekemään kimmoisa taikina, jotta pöydälle ei tarvitse ripotella jauhoja. Tarkemman ohjeen leipomiseen löydät osoitteesta ruokajakoti.fi/Pullapitko. Katso alta kuvalliset ohjeet letittämiseen!
2,5 desilitran pullataikinasta (noin 1 kg taikinaa) syntyy yksi pitko.
Tee näin
Pyöritä taikinasta kaksi tankoa, jotka ovat noin metrin pituisia (kilosta taikinaa syntyy yksi iso pitko).
Anna tankojen levätä parin minuutin ajan.
Aseta tangot kaarevasti allekkain, ensimmäisen kuvan osoittamalla tavalla (kuva 1). Voit pyörittää tankoja hieman ohuemmiksi kohdassa, jossa ne menevät ristiin (kuva 2).
Toista kolmea vaihetta:
Nosta toinen tanko oikealta katsoen ylös (kuvat 2).
Siirrä vasemmanpuoleisin tanko kahden tangon yli oikealle (kuvat 3).
Laske ylhäällä oleva tanko alas keskelle, vasemmanpuoleisen tangon viereen (kuvat 4).
Kun tangot on letitetty loppuun, nipistä päitä kevyesti yhteen ja taita ne pitkon alle, jotta saat päädystä kauniin.
Älä venytä tankoja letittämisen aikana.
Vinkit
Siirrä kuvan 2 jälkeen (tangon ylös nostamisen jälkeen) oikealle osoittavaa tankoa hieman alaspäin. Näin kuvassa 3 näkyvä siirto onnistuu.
Pyörittele tangot riittävän pitkiksi ennen letittämisen aloittamista. Näin et joudu venyttämään niitä. Kireä pitko repeilee herkästi.
Siirrä letitetty pitko heti pellille leivinpaperin päälle kohoamaan. Voitele se vasta juuri ennen paistamista.