Seuraa meitä

Pullapitko

Rated 5 stars out of 5
5.0
(1)

2 kpl (yhteensä noin 30 viipaletta)

alle 3 tuntia

Vanhanajan pullapitko on konstailematon ohje, jossa pääosassa on hyvin vaivattu taikina. Vaivaa hyvin jo silloin, kun taikina on vielä löysää. Jatka vaivaamista samalla, kun lisäät jauhoja vähitellen. Tuorehiivan (1 ½ pkt) voit halutessasi korvata kolmella pussilla kuivahiivaa.

Taikina

2 kpl

5 dl

maitoa

75 g (1,5 pkt)

hiivaa (tuorehiiva)

1,5 tl

suolaa

2 rkl

kardemummaa (rouhittu)

3 dl

sokeria

n. 15 dl

vehnäjauhoja (puolikarkea)

200 g

voita tai leivontamargariinia

Pinnalle


Kananmuna


Raesokeria

Pullapitko on vanhanajan kahvitarjottava.

Ohje

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (n. 37 astetta). Murustele hiiva lämpimän maidon joukkoon. Sekoita hyvin, jotta hiiva liukenee.
  2. Lisää suola, kardemumma ja sokeri. Lisää noin 6 dl vehnäjauhoja. Sekoita jonkin aikaa voimakkaasti esim. puuhaarukalla, jotta taikinaan alkaa muodostua sitkoa.
  3. Vaivaa sitten taikinaa yhdellä kädellä. Lisää jauhoja vähitellen vaivaamisen aikana (noin 7 dl). Vaivaa pitkään ennen kuin lisäät kaikki jauhot - tällöin taikina on vielä pehmeää ja vaivaus helpompaa.
  4. Kun taikina on kimmoisaa ja alkaa irtoilla kulhon reunoista, lisää rasva (jos rasva on kylmää, voit pehmentää sitä ensin mikrossa). Jatka vaivaamista, kunnes rasva on sekoittunut taikinaan. 
  5. Lisää vielä jauhoja (jopa reilu 2 dl), jotta saat kimmoisan taikinan, joka ei tartu käteen, kun painat taikinan pintaa puhtaalla sormella.
  6. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä vajaa tunti (tai kunnes taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi).



Letitys ja paistaminen


  1. Jaa taikina kahteen osaan (taikinasta tulee 2 pitkoa). 
  2. Pyöritä kumpaakin pitkoa varten kaksi metrin pituista tankoa. Anna niiden levätä parin minuutin ajan ennen muotoilua. Aseta tangot kaarevasti allekkain (kuva 1). 
Pullapitkon letittäminen vaatii kaksi pitkää tankoa.

Toista tangoille kolmea vaihetta: 


  • Nosta toinen oikealta ylös (kuvat 2). 
  • Siirrä vasemmanpuoleisin kahden yli oikealle (kuvat 3). 
  • Laske ylhäällä oleva alas keskelle (kuvat 4).
Pullapitko neljällä letitettynä.

Taikinan pitäisi olla sen verran kimmoisaa, että et tarvitse pöydälle jauhoja. 

Älä venytä tankoja kovasti, sillä muuten pitko repeilee helposti uunissa.

3. Käännä tankojen loppupäät piiloon pitkon alle. Siirrä pullapitko pellille leivinpaperin päälle. Letitä toinen pitko samalla tavoin. 


4. Kohota noin 45 minuuttia liinan alla (tai lähes kaksinkertaiseksi). Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.


5. Voitele kananmunalla juuri ennen paistamista. Ripottele vielä pinnalle reilusti raesokeria. 


6. Paista 190 asteessa uunin keskitasoa alempana noin 25-30 minuuttia. Pullapitkot kannattaa paistaa kunnolla ruskeiksi, jotta ne ehtivät kypsyä myös sisältä.




Vinkit


  • Jos letitys ei ole sinulle tuttua, voit harjoitella taikinan kohotessa esimerkiksi kahdella nyörillä. 
  • Jos käytät tuorehiivan sijaan kuivahiivaa, lämmitä maito hieman lämpimämmäksi (n. 42 astetta). Käytä ohjeeseen 3 pussia kuivahiivaa ja sekoita se jauhojen joukkoon kohdassa 2.
  • Isolle pellille saattaa mahtua vierekkäin kaksi pitkoa. Varminta on kuitenkin paistaa kumpikin pullapitko erikseen, jotta ne eivät kohotessaan tartu kiinni toisiinsa.



Katso myös


Seuraa meitä

Pullapitko

Rated 5 stars out of 5
5.0
(1)

2 kpl (yhteensä noin 30 viipaletta)

alle 3 tuntia

Vanhanajan pullapitko on konstailematon ohje, jossa pääosassa on hyvin vaivattu taikina. Vaivaa hyvin jo silloin, kun taikina on vielä löysää. Jatka vaivaamista samalla, kun lisäät jauhoja vähitellen. Tuorehiivan (1 ½ pkt) voit halutessasi korvata kolmella pussilla kuivahiivaa.

Taikina

2 kpl

5 dl

maitoa

75 g (1,5 pkt)

hiivaa (tuorehiiva)

1,5 tl

suolaa

2 rkl

kardemummaa (rouhittu)

3 dl

sokeria

n. 15 dl

vehnäjauhoja (puolikarkea)

200 g

voita tai leivontamargariinia

Pinnalle


Kananmuna


Raesokeria

Pullapitko on vanhanajan kahvitarjottava.

Ohje

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (n. 37 astetta). Murustele hiiva lämpimän maidon joukkoon. Sekoita hyvin, jotta hiiva liukenee.
  2. Lisää suola, kardemumma ja sokeri. Lisää noin 6 dl vehnäjauhoja. Sekoita jonkin aikaa voimakkaasti esim. puuhaarukalla, jotta taikinaan alkaa muodostua sitkoa.
  3. Vaivaa sitten taikinaa yhdellä kädellä. Lisää jauhoja vähitellen vaivaamisen aikana (noin 7 dl). Vaivaa pitkään ennen kuin lisäät kaikki jauhot - tällöin taikina on vielä pehmeää ja vaivaus helpompaa.
  4. Kun taikina on kimmoisaa ja alkaa irtoilla kulhon reunoista, lisää rasva (jos rasva on kylmää, voit pehmentää sitä ensin mikrossa). Jatka vaivaamista, kunnes rasva on sekoittunut taikinaan. 
  5. Lisää vielä jauhoja (jopa reilu 2 dl), jotta saat kimmoisan taikinan, joka ei tartu käteen, kun painat taikinan pintaa puhtaalla sormella.
  6. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä vajaa tunti (tai kunnes taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi).



Letitys ja paistaminen


  1. Jaa taikina kahteen osaan (taikinasta tulee 2 pitkoa). 
  2. Pyöritä kumpaakin pitkoa varten kaksi metrin pituista tankoa. Anna niiden levätä parin minuutin ajan ennen muotoilua. Aseta tangot kaarevasti allekkain (kuva 1). 
Pullapitkon letittäminen vaatii kaksi pitkää tankoa.

Toista tangoille kolmea vaihetta: 


  • Nosta toinen oikealta ylös (kuvat 2). 
  • Siirrä vasemmanpuoleisin kahden yli oikealle (kuvat 3). 
  • Laske ylhäällä oleva alas keskelle (kuvat 4).
Pullapitko neljällä letitettynä.

Taikinan pitäisi olla sen verran kimmoisaa, että et tarvitse pöydälle jauhoja. 

Älä venytä tankoja kovasti, sillä muuten pitko repeilee helposti uunissa.

3. Käännä tankojen loppupäät piiloon pitkon alle. Siirrä pullapitko pellille leivinpaperin päälle. Letitä toinen pitko samalla tavoin. 


4. Kohota noin 45 minuuttia liinan alla (tai lähes kaksinkertaiseksi). Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.


5. Voitele kananmunalla juuri ennen paistamista. Ripottele vielä pinnalle reilusti raesokeria. 


6. Paista 190 asteessa uunin keskitasoa alempana noin 25-30 minuuttia. Pullapitkot kannattaa paistaa kunnolla ruskeiksi, jotta ne ehtivät kypsyä myös sisältä.




Vinkit


  • Jos letitys ei ole sinulle tuttua, voit harjoitella taikinan kohotessa esimerkiksi kahdella nyörillä. 
  • Jos käytät tuorehiivan sijaan kuivahiivaa, lämmitä maito hieman lämpimämmäksi (n. 42 astetta). Käytä ohjeeseen 3 pussia kuivahiivaa ja sekoita se jauhojen joukkoon kohdassa 2.
  • Isolle pellille saattaa mahtua vierekkäin kaksi pitkoa. Varminta on kuitenkin paistaa kumpikin pullapitko erikseen, jotta ne eivät kohotessaan tartu kiinni toisiinsa.



Katso myös


Seuraa meitä

Pullapitko

Rated 5 stars out of 5
5.0
(1)

2 kpl (yhteensä noin 30 viipaletta)

alle 3 tuntia

Vanhanajan pullapitko on konstailematon ohje, jossa pääosassa on hyvin vaivattu taikina. Vaivaa hyvin jo silloin, kun taikina on vielä löysää. Jatka vaivaamista samalla, kun lisäät jauhoja vähitellen. Tuorehiivan (1 ½ pkt) voit halutessasi korvata kolmella pussilla kuivahiivaa.

Taikina

2 kpl

5 dl

maitoa

75 g (1,5 pkt)

hiivaa (tuorehiiva)

1,5 tl

suolaa

2 rkl

kardemummaa (rouhittu)

3 dl

sokeria

n. 15 dl

vehnäjauhoja (puolikarkea)

200 g

voita tai leivontamargariinia

Pinnalle


Kananmuna


Raesokeria

Pullapitko on vanhanajan kahvitarjottava.

Ohje

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (n. 37 astetta). Murustele hiiva lämpimän maidon joukkoon. Sekoita hyvin, jotta hiiva liukenee.
  2. Lisää suola, kardemumma ja sokeri. Lisää noin 6 dl vehnäjauhoja. Sekoita jonkin aikaa voimakkaasti esim. puuhaarukalla, jotta taikinaan alkaa muodostua sitkoa.
  3. Vaivaa sitten taikinaa yhdellä kädellä. Lisää jauhoja vähitellen vaivaamisen aikana (noin 7 dl). Vaivaa pitkään ennen kuin lisäät kaikki jauhot - tällöin taikina on vielä pehmeää ja vaivaus helpompaa.
  4. Kun taikina on kimmoisaa ja alkaa irtoilla kulhon reunoista, lisää rasva (jos rasva on kylmää, voit pehmentää sitä ensin mikrossa). Jatka vaivaamista, kunnes rasva on sekoittunut taikinaan. 
  5. Lisää vielä jauhoja (jopa reilu 2 dl), jotta saat kimmoisan taikinan, joka ei tartu käteen, kun painat taikinan pintaa puhtaalla sormella.
  6. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä vajaa tunti (tai kunnes taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi).



Letitys ja paistaminen


  1. Jaa taikina kahteen osaan (taikinasta tulee 2 pitkoa). 
  2. Pyöritä kumpaakin pitkoa varten kaksi metrin pituista tankoa. Anna niiden levätä parin minuutin ajan ennen muotoilua. Aseta tangot kaarevasti allekkain (kuva 1). 
Pullapitkon letittäminen vaatii kaksi pitkää tankoa.

Toista tangoille kolmea vaihetta: 


  • Nosta toinen oikealta ylös (kuvat 2). 
  • Siirrä vasemmanpuoleisin kahden yli oikealle (kuvat 3). 
  • Laske ylhäällä oleva alas keskelle (kuvat 4).
Pullapitko neljällä letitettynä.

Taikinan pitäisi olla sen verran kimmoisaa, että et tarvitse pöydälle jauhoja. 

Älä venytä tankoja kovasti, sillä muuten pitko repeilee helposti uunissa.

3. Käännä tankojen loppupäät piiloon pitkon alle. Siirrä pullapitko pellille leivinpaperin päälle. Letitä toinen pitko samalla tavoin. 


4. Kohota noin 45 minuuttia liinan alla (tai lähes kaksinkertaiseksi). Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.


5. Voitele kananmunalla juuri ennen paistamista. Ripottele vielä pinnalle reilusti raesokeria. 


6. Paista 190 asteessa uunin keskitasoa alempana noin 25-30 minuuttia. Pullapitkot kannattaa paistaa kunnolla ruskeiksi, jotta ne ehtivät kypsyä myös sisältä.




Vinkit


  • Jos letitys ei ole sinulle tuttua, voit harjoitella taikinan kohotessa esimerkiksi kahdella nyörillä. 
  • Jos käytät tuorehiivan sijaan kuivahiivaa, lämmitä maito hieman lämpimämmäksi (n. 42 astetta). Käytä ohjeeseen 3 pussia kuivahiivaa ja sekoita se jauhojen joukkoon kohdassa 2.
  • Isolle pellille saattaa mahtua vierekkäin kaksi pitkoa. Varminta on kuitenkin paistaa kumpikin pullapitko erikseen, jotta ne eivät kohotessaan tartu kiinni toisiinsa.



Katso myös