Piimälimppu

Rated 4 stars out of 5
4.0
(1)

2 leipää

yli 3tuntia 

(aktiivinen aika noin 30 min)

Mummon piimälimppu kuuluu monen lapsuusmuistoihin. Tämä ohje tuo tuoksun kotikeittiöösi! Aloita kuumentamalla mausteet siirappiliemessä - voit tehdä taikinan loppuun samassa kattilassa.

Ainekset

2 leipää

1 dl 

vettä

2 dl (280 g)

siirappia

2 tl

fenkolia (kuivattuja siemeniä)

2 tl

anista (kuivattuja siemeniä)

2 tl

pomeranssinkuorta (maustejauhe)

- - -

5 dl

piimää

2tl

suolaa

50 g (1 pkt)

hiivaa (tuorehiiva)

4 dl

ruisjauhoja

11 dl

vehnäjauhoja

Voiteluun

2 rkl siirappia

2 rkl vettä

Piimälimppu maustetaan fenkolilla ja aniksella.

Ohje

  1. Mittaa vesi, siirappi, fenkoli, anis ja pomeranssi isoon kattilaan (vähintään 5 litraa). Kuumenna kiehuvaksi. Ota kattila pois liedeltä.
  2. Lisää kylmä piimä. Tarkista, että seoksesta tulee kädenlämpöistä (n. 37 astetta), ennen kuin lisäät hiivan (anna jäähtyä hetki tarvittaessa).
  3. Lisää suola ja murusteltu hiiva. Sekoita hyvin esim. vispilällä. 
  4. Lisää ruisjauhot. Sekoita.
  5. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa samalla. Vaivaa hyvin - taikina on kuitenkin pehmeää ja jää tahmeaksi vaivaamisen jälkeen.
  6. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota 1-2 tuntia (vähintään kaksinkertaiseksi). Laita valmiiksi kaksi peltiä ja leivinpaperia - kumpikin leipä kannattaa paistaa omalla pellillään, ellei sinulla ole erityisen isoa uunia.

 

Muotoilu ja paistaminen


  1. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa kahteen osaan. Käytä apuna hieman jauhoja ja muotoile kaksi noin 20 cm pitkää limppua. 
  2. Laita leivät pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota liinan alla noin tunnin ajan. 
  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita siirappi (2 rkl) ja vesi (2 rkl) keskenään (riittää molempiin leipiin). 
  4. Paista piimälimppua 200 asteessa uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Voitele siirappivedellä suunnilleen paistamisen puolivälissä. Voit toistaa voitelun hetken päästä, jos siirappivettä riittää.
  5. Paista toinen limppu vastaavasti.



Vinkit


  • Voitelu siirappivedellä ei ole välttämätöntä, mutta se tuo limppuun kiiltävän, tahmean pinnan. 
  • Kypsä piimälimppu kuulostaa kumealta, kun sitä kopauttaa pohjasta. 



Piimälimppu

Rated 4 stars out of 5
4.0
(1)

2 leipää

yli 3tuntia 

(aktiivinen aika noin 30 min)

Mummon piimälimppu kuuluu monen lapsuusmuistoihin. Tämä ohje tuo tuoksun kotikeittiöösi! Aloita kuumentamalla mausteet siirappiliemessä - voit tehdä taikinan loppuun samassa kattilassa.

Ainekset

2 leipää

1 dl 

vettä

2 dl (280 g)

siirappia

2 tl

fenkolia (kuivattuja siemeniä)

2 tl

anista (kuivattuja siemeniä)

2 tl

pomeranssinkuorta (maustejauhe)

- - -

5 dl

piimää

2tl

suolaa

50 g (1 pkt)

hiivaa (tuorehiiva)

4 dl

ruisjauhoja

11 dl

vehnäjauhoja

Voiteluun

2 rkl siirappia

2 rkl vettä

Piimälimppu maustetaan fenkolilla ja aniksella.

Ohje

  1. Mittaa vesi, siirappi, fenkoli, anis ja pomeranssi isoon kattilaan (vähintään 5 litraa). Kuumenna kiehuvaksi. Ota kattila pois liedeltä.
  2. Lisää kylmä piimä. Tarkista, että seoksesta tulee kädenlämpöistä (n. 37 astetta), ennen kuin lisäät hiivan (anna jäähtyä hetki tarvittaessa).
  3. Lisää suola ja murusteltu hiiva. Sekoita hyvin esim. vispilällä. 
  4. Lisää ruisjauhot. Sekoita.
  5. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa samalla. Vaivaa hyvin - taikina on kuitenkin pehmeää ja jää tahmeaksi vaivaamisen jälkeen.
  6. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota 1-2 tuntia (vähintään kaksinkertaiseksi). Laita valmiiksi kaksi peltiä ja leivinpaperia - kumpikin leipä kannattaa paistaa omalla pellillään, ellei sinulla ole erityisen isoa uunia.

 

Muotoilu ja paistaminen


  1. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa kahteen osaan. Käytä apuna hieman jauhoja ja muotoile kaksi noin 20 cm pitkää limppua. 
  2. Laita leivät pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota liinan alla noin tunnin ajan. 
  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita siirappi (2 rkl) ja vesi (2 rkl) keskenään (riittää molempiin leipiin). 
  4. Paista piimälimppua 200 asteessa uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Voitele siirappivedellä suunnilleen paistamisen puolivälissä. Voit toistaa voitelun hetken päästä, jos siirappivettä riittää.
  5. Paista toinen limppu vastaavasti.



Vinkit


  • Voitelu siirappivedellä ei ole välttämätöntä, mutta se tuo limppuun kiiltävän, tahmean pinnan. 
  • Kypsä piimälimppu kuulostaa kumealta, kun sitä kopauttaa pohjasta. 



Piimälimppu

Rated 4 stars out of 5
4.0
(1)

2 leipää

yli 3tuntia 

(aktiivinen aika noin 30 min)

Mummon piimälimppu kuuluu monen lapsuusmuistoihin. Tämä ohje tuo tuoksun kotikeittiöösi! Aloita kuumentamalla mausteet siirappiliemessä - voit tehdä taikinan loppuun samassa kattilassa.

Ainekset

2 leipää

1 dl 

vettä

2 dl (280 g)

siirappia

2 tl

fenkolia (kuivattuja siemeniä)

2 tl

anista (kuivattuja siemeniä)

2 tl

pomeranssinkuorta (maustejauhe)

- - -

5 dl

piimää

2tl

suolaa

50 g (1 pkt)

hiivaa (tuorehiiva)

4 dl

ruisjauhoja

11 dl

vehnäjauhoja

Voiteluun

2 rkl siirappia

2 rkl vettä

Piimälimppu maustetaan fenkolilla ja aniksella.

Ohje

  1. Mittaa vesi, siirappi, fenkoli, anis ja pomeranssi isoon kattilaan (vähintään 5 litraa). Kuumenna kiehuvaksi. Ota kattila pois liedeltä.
  2. Lisää kylmä piimä. Tarkista, että seoksesta tulee kädenlämpöistä (n. 37 astetta), ennen kuin lisäät hiivan (anna jäähtyä hetki tarvittaessa).
  3. Lisää suola ja murusteltu hiiva. Sekoita hyvin esim. vispilällä. 
  4. Lisää ruisjauhot. Sekoita.
  5. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa samalla. Vaivaa hyvin - taikina on kuitenkin pehmeää ja jää tahmeaksi vaivaamisen jälkeen.
  6. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota 1-2 tuntia (vähintään kaksinkertaiseksi). Laita valmiiksi kaksi peltiä ja leivinpaperia - kumpikin leipä kannattaa paistaa omalla pellillään, ellei sinulla ole erityisen isoa uunia.

 

Muotoilu ja paistaminen


  1. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa kahteen osaan. Käytä apuna hieman jauhoja ja muotoile kaksi noin 20 cm pitkää limppua. 
  2. Laita leivät pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota liinan alla noin tunnin ajan. 
  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita siirappi (2 rkl) ja vesi (2 rkl) keskenään (riittää molempiin leipiin). 
  4. Paista piimälimppua 200 asteessa uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Voitele siirappivedellä suunnilleen paistamisen puolivälissä. Voit toistaa voitelun hetken päästä, jos siirappivettä riittää.
  5. Paista toinen limppu vastaavasti.



Vinkit


  • Voitelu siirappivedellä ei ole välttämätöntä, mutta se tuo limppuun kiiltävän, tahmean pinnan. 
  • Kypsä piimälimppu kuulostaa kumealta, kun sitä kopauttaa pohjasta.