Perunamuusi

Rated 0 stars out of 5
0.0
(0)

4 annosta

45 min

Kuohkea perunamuusi sopii lisukkeeksi esimerkiksi lihapullille tai silakkapihveille.

Ainekset      

1 kg

perunoita (jauhoinen lajike tai yleisperuna, n. 10 kpl)

vettä

- - - 

1 tl

suolaa

1 rkl

voita

n. 2 dl

maitoa

Ohje

  1. Pese ja kuori perunat. (Laita kuoritut perunat tarvittaessa odottamaan kylmään veteen.)
  2. Kuumenna kiehuvaksi sen verran vettä, että perunat tulevat juuri ja juuri peittymään. Käytä reilunkokoista teräskattilaa, jolloin voit valmistaa perunasoseen loppuun samassa kattilassa. 
  3. Keitä perunat kypsiksi. Tämä kestää noin puoli tuntia. (Voit testata perunoiden kypsyyttä esimerkiksi pienellä juuresveitsellä. Jos veitsi uppoaa isoimpaan perunaan helposti ja myös irtoaa vaivatta, ovat perunat kypsiä. Muusia varten keitä perunat mieluummin hieman ylikypsiksi.)
  4. Kaada vesi pois perunakattilasta esimerkiksi kantta apuna käyttäen.
  5. Lämmitä 2 dl maitoa. Tämä onnistuu näppärästi mukissa mikrossa.
  6. Soseuta perunat. Käytä sähkövatkainta. Painele ensin perunat muusiksi sähkövatkaimen terillä ja laita tämän jälkeen vatkain päälle, jotta saat perunoista mahdollisimman hyvää sosetta.
  7. Lisää voi ja kuumaa maitoa sen verran, että saat perunamuusin rakenteesta sopivan paksua. Sekoita kuohkeaksi sähkövatkaimella.



Vinkit


  • Käytä muusin teossa teräskattilaa (kuten kuvassa). Pinnoitettu kattila (sisäpuolelta musta tai valkoinen) vaurioituu helposti perunoita soseutettaessa.
  • Vältä liisterimäinen muusi näin: 
    • Valitse jauhoinen perunalajike (myydään punaisella värikoodilla merkityissä pusseissa) tai yleisperuna (keltainen pussi). 
    • Älä valmista muusia kiinteistä perunalajikkeista, sillä ne eivät soseudu helposti. 
    • Uusista perunoista tulee alkusyksystä helposti liisterimäinen muusi, vaikka valitsisitkin jauhoisen perunalajikkeen. Tee alkusyksystä muuta lisuketta.
    • Älä käytä sauvasekoitinta perunasoseen valmistamiseen. Käytä sähkövatkainta tai perunasurvinta.
    • Lämmitä maito ennen sen lisäämistä muusin joukkoon. 


Perunamuusi

Rated 0 stars out of 5
0.0
(0)

4 annosta

45 min

Kuohkea perunamuusi sopii lisukkeeksi esimerkiksi lihapullille tai silakkapihveille.

Ainekset      

1 kg

perunoita (jauhoinen lajike tai yleisperuna, n. 10 kpl)

vettä

- - - 

1 tl

suolaa

1 rkl

voita

n. 2 dl

maitoa

Ohje

  1. Pese ja kuori perunat. (Laita kuoritut perunat tarvittaessa odottamaan kylmään veteen.)
  2. Kuumenna kiehuvaksi sen verran vettä, että perunat tulevat juuri ja juuri peittymään. Käytä reilunkokoista teräskattilaa, jolloin voit valmistaa perunasoseen loppuun samassa kattilassa. 
  3. Keitä perunat kypsiksi. Tämä kestää noin puoli tuntia. (Voit testata perunoiden kypsyyttä esimerkiksi pienellä juuresveitsellä. Jos veitsi uppoaa isoimpaan perunaan helposti ja myös irtoaa vaivatta, ovat perunat kypsiä. Muusia varten keitä perunat mieluummin hieman ylikypsiksi.)
  4. Kaada vesi pois perunakattilasta esimerkiksi kantta apuna käyttäen.
  5. Lämmitä 2 dl maitoa. Tämä onnistuu näppärästi mukissa mikrossa.
  6. Soseuta perunat. Käytä sähkövatkainta. Painele ensin perunat muusiksi sähkövatkaimen terillä ja laita tämän jälkeen vatkain päälle, jotta saat perunoista mahdollisimman hyvää sosetta.
  7. Lisää voi ja kuumaa maitoa sen verran, että saat perunamuusin rakenteesta sopivan paksua. Sekoita kuohkeaksi sähkövatkaimella.



Vinkit


  • Käytä muusin teossa teräskattilaa (kuten kuvassa). Pinnoitettu kattila (sisäpuolelta musta tai valkoinen) vaurioituu helposti perunoita soseutettaessa.
  • Vältä liisterimäinen muusi näin: 
    • Valitse jauhoinen perunalajike (myydään punaisella värikoodilla merkityissä pusseissa) tai yleisperuna (keltainen pussi). 
    • Älä valmista muusia kiinteistä perunalajikkeista, sillä ne eivät soseudu helposti. 
    • Uusista perunoista tulee alkusyksystä helposti liisterimäinen muusi, vaikka valitsisitkin jauhoisen perunalajikkeen. Tee alkusyksystä muuta lisuketta.
    • Älä käytä sauvasekoitinta perunasoseen valmistamiseen. Käytä sähkövatkainta tai perunasurvinta.
    • Lämmitä maito ennen sen lisäämistä muusin joukkoon. 


Perunamuusi

Rated 0 stars out of 5
0.0
(0)

4 annosta

45 min

Kuohkea perunamuusi sopii lisukkeeksi esimerkiksi lihapullille tai silakkapihveille.

Ainekset      

1 kg

perunoita (jauhoinen lajike tai yleisperuna, n. 10 kpl)

vettä

- - - 

1 tl

suolaa

1 rkl

voita

n. 2 dl

maitoa

Ohje

  1. Pese ja kuori perunat. (Laita kuoritut perunat tarvittaessa odottamaan kylmään veteen.)
  2. Kuumenna kiehuvaksi sen verran vettä, että perunat tulevat juuri ja juuri peittymään. Käytä reilunkokoista teräskattilaa, jolloin voit valmistaa perunasoseen loppuun samassa kattilassa. 
  3. Keitä perunat kypsiksi. Tämä kestää noin puoli tuntia. (Voit testata perunoiden kypsyyttä esimerkiksi pienellä juuresveitsellä. Jos veitsi uppoaa isoimpaan perunaan helposti ja myös irtoaa vaivatta, ovat perunat kypsiä. Muusia varten keitä perunat mieluummin hieman ylikypsiksi.)
  4. Kaada vesi pois perunakattilasta esimerkiksi kantta apuna käyttäen.
  5. Lämmitä 2 dl maitoa. Tämä onnistuu näppärästi mukissa mikrossa.
  6. Soseuta perunat. Käytä sähkövatkainta. Painele ensin perunat muusiksi sähkövatkaimen terillä ja laita tämän jälkeen vatkain päälle, jotta saat perunoista mahdollisimman hyvää sosetta.
  7. Lisää voi ja kuumaa maitoa sen verran, että saat perunamuusin rakenteesta sopivan paksua. Sekoita kuohkeaksi sähkövatkaimella.



Vinkit


  • Käytä muusin teossa teräskattilaa (kuten kuvassa). Pinnoitettu kattila (sisäpuolelta musta tai valkoinen) vaurioituu helposti perunoita soseutettaessa.
  • Vältä liisterimäinen muusi näin: 
    • Valitse jauhoinen perunalajike (myydään punaisella värikoodilla merkityissä pusseissa) tai yleisperuna (keltainen pussi). 
    • Älä valmista muusia kiinteistä perunalajikkeista, sillä ne eivät soseudu helposti. 
    • Uusista perunoista tulee alkusyksystä helposti liisterimäinen muusi, vaikka valitsisitkin jauhoisen perunalajikkeen. Tee alkusyksystä muuta lisuketta.
    • Älä käytä sauvasekoitinta perunasoseen valmistamiseen. Käytä sähkövatkainta tai perunasurvinta.
    • Lämmitä maito ennen sen lisäämistä muusin joukkoon.