Pataleipä

Rated 4.3 stars out of 5
4.3
(20)

1 leipä

10 min (valmistus) +

yli 13 tuntia (kohotus ja paistaminen)

Mainio pataleipä saa kuitua kaurahiutaleista.

Ainekset

1 kpl

4 dl 

vettä

herneen kokoinen pala

hiivaa (tuorehiiva)

1,25 tl

suolaa

3 dl

kaurahiutaleita

6 dl

vehnäjauhoja

Pataan: sipaisu rypsiöljyä

Pataleipä paistetaan esimerkiksi valurautapadassa.

Ohje

  1. Mittaa vesi reilunkokoiseen kulhoon (käytä viileää vettä). Lisää herneen kokoinen pala tuorehiivaa ja sekoita hyvin. Lisää suola, kaurahiutaleet sekä vehnäjauhot. Sekoita ainekset esimerkiksi lusikalla - taikinaa ei tarvitse vaivata.  
  2. Peitä kulho tiiviisti kelmulla. Anna taikinan seistä huoneenlämmössä 12-24 tuntia
  3. Jauhota reilunkokoinen lautanen vehnäjauhoilla. Kumoa leipätaikina lautaselle. Ripottele taikinan pinnalle vehnäjauhoja ja anna leivän kohota vielä noin puolen tunnin ajan liinan alla. 
  4. Aseta tyhjä pata uuniin. Laita sitten uuni päälle 225 asteeseen.
  5. Kun uuni on kuuma, nosta kuuma pata uunista. Sipaise pohjalle hieman rypsiöljyä (esim. kuumuutta kestävällä silikonisudilla). 
  6. Kaada taikina pataan. Sulje kansi. 
  7. Laita pata uuniin. Paista 225 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla puolen tunnin ajan. 
  8. Poista kansi ja jatka paistamista vielä noin 15 minuutin ajan ilman kantta, kunnes leipä on kauniin värinen.
  9. Kumoa pataleipä. (Valmiin leivän pinta on rapea. Peitä leipä halutessasi liinalla, jolloin pinta pehmenee.)



Vinkit


  • Taikinan kohotuksen pituus ja kohotuspaikan lämpötila vaikuttavat leivän makuun. Saat miedomman makuisen leivän, kun kohotat taikinaa vain 12 tuntia.
  • Aromia muodostuu enemmän, jos jatkat kohotusaikaa 24 tuntiin. Kovin lämpimässä keittiössä, esimerkiksi helteellä, 24 tuntia voi kuitenkin olla liian pitkä kohotusaika.
  • Käytä uuninkestävää (noin 2 litran) valurautaista, keraamista tai lasista pataa. Myös teräskattila, jossa ei ole muoviosia, sopii pataleivän valmistukseen. 
  • Taikina on löysää, eikä sitä kannata työstää käsin. Kaataessasi taikinaa pataan ei leivän muodosta tarvitse välittää. Pyri kuitenkin saamaan aikaan yhtenäinen kasa, jotta padan reunoille ei jää taikinan rippeitä.



Pataleipä

Rated 4.3 stars out of 5
4.3
(20)

1 leipä

10 min (valmistus) +

yli 13 tuntia (kohotus ja paistaminen)

Mainio pataleipä saa kuitua kaurahiutaleista.

Ainekset

1 kpl

4 dl 

vettä

herneen kokoinen pala

hiivaa (tuorehiiva)

1,25 tl

suolaa

3 dl

kaurahiutaleita

6 dl

vehnäjauhoja

Pataan: sipaisu rypsiöljyä

Pataleipä paistetaan esimerkiksi valurautapadassa.

Ohje

  1. Mittaa vesi reilunkokoiseen kulhoon (käytä viileää vettä). Lisää herneen kokoinen pala tuorehiivaa ja sekoita hyvin. Lisää suola, kaurahiutaleet sekä vehnäjauhot. Sekoita ainekset esimerkiksi lusikalla - taikinaa ei tarvitse vaivata.  
  2. Peitä kulho tiiviisti kelmulla. Anna taikinan seistä huoneenlämmössä 12-24 tuntia
  3. Jauhota reilunkokoinen lautanen vehnäjauhoilla. Kumoa leipätaikina lautaselle. Ripottele taikinan pinnalle vehnäjauhoja ja anna leivän kohota vielä noin puolen tunnin ajan liinan alla. 
  4. Aseta tyhjä pata uuniin. Laita sitten uuni päälle 225 asteeseen.
  5. Kun uuni on kuuma, nosta kuuma pata uunista. Sipaise pohjalle hieman rypsiöljyä (esim. kuumuutta kestävällä silikonisudilla). 
  6. Kaada taikina pataan. Sulje kansi. 
  7. Laita pata uuniin. Paista 225 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla puolen tunnin ajan. 
  8. Poista kansi ja jatka paistamista vielä noin 15 minuutin ajan ilman kantta, kunnes leipä on kauniin värinen.
  9. Kumoa pataleipä. (Valmiin leivän pinta on rapea. Peitä leipä halutessasi liinalla, jolloin pinta pehmenee.)



Vinkit


  • Taikinan kohotuksen pituus ja kohotuspaikan lämpötila vaikuttavat leivän makuun. Saat miedomman makuisen leivän, kun kohotat taikinaa vain 12 tuntia.
  • Aromia muodostuu enemmän, jos jatkat kohotusaikaa 24 tuntiin. Kovin lämpimässä keittiössä, esimerkiksi helteellä, 24 tuntia voi kuitenkin olla liian pitkä kohotusaika.
  • Käytä uuninkestävää (noin 2 litran) valurautaista, keraamista tai lasista pataa. Myös teräskattila, jossa ei ole muoviosia, sopii pataleivän valmistukseen. 
  • Taikina on löysää, eikä sitä kannata työstää käsin. Kaataessasi taikinaa pataan ei leivän muodosta tarvitse välittää. Pyri kuitenkin saamaan aikaan yhtenäinen kasa, jotta padan reunoille ei jää taikinan rippeitä.



Pataleipä

Rated 4.3 stars out of 5
4.3
(20)

1 leipä

10 min (valmistus) +

yli 13 tuntia (kohotus ja paistaminen)

Mainio pataleipä saa kuitua kaurahiutaleista.

Ainekset

1 kpl

4 dl 

vettä

herneen kokoinen pala

hiivaa (tuorehiiva)

1,25 tl

suolaa

3 dl

kaurahiutaleita

6 dl

vehnäjauhoja

Pataan: sipaisu rypsiöljyä

Pataleipä paistetaan esimerkiksi valurautapadassa.

Ohje

  1. Mittaa vesi reilunkokoiseen kulhoon (käytä viileää vettä). Lisää herneen kokoinen pala tuorehiivaa ja sekoita hyvin. Lisää suola, kaurahiutaleet sekä vehnäjauhot. Sekoita ainekset esimerkiksi lusikalla - taikinaa ei tarvitse vaivata.  
  2. Peitä kulho tiiviisti kelmulla. Anna taikinan seistä huoneenlämmössä 12-24 tuntia
  3. Jauhota reilunkokoinen lautanen vehnäjauhoilla. Kumoa leipätaikina lautaselle. Ripottele taikinan pinnalle vehnäjauhoja ja anna leivän kohota vielä noin puolen tunnin ajan liinan alla. 
  4. Aseta tyhjä pata uuniin. Laita sitten uuni päälle 225 asteeseen.
  5. Kun uuni on kuuma, nosta kuuma pata uunista. Sipaise pohjalle hieman rypsiöljyä (esim. kuumuutta kestävällä silikonisudilla). 
  6. Kaada taikina pataan. Sulje kansi. 
  7. Laita pata uuniin. Paista 225 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla puolen tunnin ajan. 
  8. Poista kansi ja jatka paistamista vielä noin 15 minuutin ajan ilman kantta, kunnes leipä on kauniin värinen.
  9. Kumoa pataleipä. (Valmiin leivän pinta on rapea. Peitä leipä halutessasi liinalla, jolloin pinta pehmenee.)



Vinkit


  • Taikinan kohotuksen pituus ja kohotuspaikan lämpötila vaikuttavat leivän makuun. Saat miedomman makuisen leivän, kun kohotat taikinaa vain 12 tuntia.
  • Aromia muodostuu enemmän, jos jatkat kohotusaikaa 24 tuntiin. Kovin lämpimässä keittiössä, esimerkiksi helteellä, 24 tuntia voi kuitenkin olla liian pitkä kohotusaika.
  • Käytä uuninkestävää (noin 2 litran) valurautaista, keraamista tai lasista pataa. Myös teräskattila, jossa ei ole muoviosia, sopii pataleivän valmistukseen. 
  • Taikina on löysää, eikä sitä kannata työstää käsin. Kaataessasi taikinaa pataan ei leivän muodosta tarvitse välittää. Pyri kuitenkin saamaan aikaan yhtenäinen kasa, jotta padan reunoille ei jää taikinan rippeitä.