Seuraa meitä

Nokkosen kerääminen ja käyttö

Paras aika nokkosen keräämiseen on alkukesä. Ryöppää nokkonen ja käytä sitä pinaatin tapaan. 
Nokkonen on maínio villiyrtti.

Kerää nuoria versoja tai poista paksuimmat varret.

Kerääminen 



  • Nokkosen kerääminen on paras tehdä silloin, kun versot ovat noin 10 - 20 cm pituisia. Tällöin voit hyödyntää myös varret. 


  • Muutoin kannattaa käyttää vain lehdet nokkosen yläosasta. Kerää nokkonen ennen sen kukintaa. 


  • Kerää nokkosta vähintään 50 metrin päässä tiestä, puhtaalta paikalta. Vältä runsaasti lannoitettuja paikkoja tai esimerkiksi kompostin läheisyyttä, sillä tällöin nokkosen nitraattipitoisuus on yleensä suuri. 


  • Suojaa kätesi hanskoilla, jotta nokkonen ei polta. Keräämisessä kannattaa hyödyntää saksia.

Nokkonen ryöpätään ennen käyttöä.

Käytä ryöppäämiseen vettä sen verran, että nokkoset peittyvät.

Käsittely



  • Poista nokkosesta paksuimmat varret. 


  • Huuhtele nokkoset vedellä, jotta saat pois mahdollisen pölyn ja hyönteiset. 


  • Kuumenna kiehuvaksi vettä suunnilleen saman verran kuin sinulla on tiiviiksi painettua nokkosta.


  • Keitä nokkosia noin 1 minuutin ajan. Valuta nokkoset. Hienonna ne veitsellä.

Käytä nokkonen hienonnettuna.

Hienonna ryöpätyt nokkoset.

Vinkit



  • Jos keräät nokkosia kerralla reilummin, voit pakastaa ryöpätyn nokkosen esimerkiksi pienissä pakastuspusseissa. 


  • Ryöppäys poistaa nokkosen poltinkarvojen pistävyyden ja alentaa haitallisen nitraatin määrää. 


  • Ryöpäämisen sijaan voit käsitellä nokkoset kuivaamalla. 


  • Käytä ryöpättyä nokkosta pinaatin tapaan esimerkiksi kastikkeisiin, pastoihin, lettuihin tai piirakoihin.


  • Nokkosta ei suositella alle 1-vuotiaille lapsille runsaan nitraattipitoisuuden vuoksi.




Katso myös 


Seuraa meitä

Nokkosen kerääminen ja käyttö

Paras aika nokkosen keräämiseen on alkukesä. Ryöppää nokkonen ja käytä sitä pinaatin tapaan. 
Nokkonen on maínio villiyrtti.

Kerää nuoria versoja tai poista paksuimmat varret.

Kerääminen 



  • Nokkosen kerääminen on paras tehdä silloin, kun versot ovat noin 10 - 20 cm pituisia. Tällöin voit hyödyntää myös varret. 


  • Muutoin kannattaa käyttää vain lehdet nokkosen yläosasta. Kerää nokkonen ennen sen kukintaa. 


  • Kerää nokkosta vähintään 50 metrin päässä tiestä, puhtaalta paikalta. Vältä runsaasti lannoitettuja paikkoja tai esimerkiksi kompostin läheisyyttä, sillä tällöin nokkosen nitraattipitoisuus on yleensä suuri. 


  • Suojaa kätesi hanskoilla, jotta nokkonen ei polta. Keräämisessä kannattaa hyödyntää saksia.

Nokkonen ryöpätään ennen käyttöä.

Käytä ryöppäämiseen vettä sen verran, että nokkoset peittyvät.

Käsittely



  • Poista nokkosesta paksuimmat varret. 


  • Huuhtele nokkoset vedellä, jotta saat pois mahdollisen pölyn ja hyönteiset. 


  • Kuumenna kiehuvaksi vettä suunnilleen saman verran kuin sinulla on tiiviiksi painettua nokkosta.


  • Keitä nokkosia noin 1 minuutin ajan. Valuta nokkoset. Hienonna ne veitsellä.

Käytä nokkonen hienonnettuna.

Hienonna ryöpätyt nokkoset.

Vinkit



  • Jos keräät nokkosia kerralla reilummin, voit pakastaa ryöpätyn nokkosen esimerkiksi pienissä pakastuspusseissa. 


  • Ryöppäys poistaa nokkosen poltinkarvojen pistävyyden ja alentaa haitallisen nitraatin määrää. 


  • Ryöpäämisen sijaan voit käsitellä nokkoset kuivaamalla. 


  • Käytä ryöpättyä nokkosta pinaatin tapaan esimerkiksi kastikkeisiin, pastoihin, lettuihin tai piirakoihin.


  • Nokkosta ei suositella alle 1-vuotiaille lapsille runsaan nitraattipitoisuuden vuoksi.




Katso myös 


Seuraa meitä

Nokkosen kerääminen ja käyttö

Paras aika nokkosen keräämiseen on alkukesä. Ryöppää nokkonen ja käytä sitä pinaatin tapaan. 
Nokkonen on maínio villiyrtti.

Kerää nuoria versoja tai poista paksuimmat varret.

Kerääminen 



  • Nokkosen kerääminen on paras tehdä silloin, kun versot ovat noin 10 - 20 cm pituisia. Tällöin voit hyödyntää myös varret. 


  • Muutoin kannattaa käyttää vain lehdet nokkosen yläosasta. Kerää nokkonen ennen sen kukintaa. 


  • Kerää nokkosta vähintään 50 metrin päässä tiestä, puhtaalta paikalta. Vältä runsaasti lannoitettuja paikkoja tai esimerkiksi kompostin läheisyyttä, sillä tällöin nokkosen nitraattipitoisuus on yleensä suuri. 


  • Suojaa kätesi hanskoilla, jotta nokkonen ei polta. Keräämisessä kannattaa hyödyntää saksia.

Nokkonen ryöpätään ennen käyttöä.

Käytä ryöppäämiseen vettä sen verran, että nokkoset peittyvät.

Käsittely



  • Poista nokkosesta paksuimmat varret. 


  • Huuhtele nokkoset vedellä, jotta saat pois mahdollisen pölyn ja hyönteiset. 


  • Kuumenna kiehuvaksi vettä suunnilleen saman verran kuin sinulla on tiiviiksi painettua nokkosta.


  • Keitä nokkosia noin 1 minuutin ajan. Valuta nokkoset. Hienonna ne veitsellä.

Käytä nokkonen hienonnettuna.

Hienonna ryöpätyt nokkoset.

Vinkit



  • Jos keräät nokkosia kerralla reilummin, voit pakastaa ryöpätyn nokkosen esimerkiksi pienissä pakastuspusseissa. 


  • Ryöppäys poistaa nokkosen poltinkarvojen pistävyyden ja alentaa haitallisen nitraatin määrää. 


  • Ryöpäämisen sijaan voit käsitellä nokkoset kuivaamalla. 


  • Käytä ryöpättyä nokkosta pinaatin tapaan esimerkiksi kastikkeisiin, pastoihin, lettuihin tai piirakoihin.


  • Nokkosta ei suositella alle 1-vuotiaille lapsille runsaan nitraattipitoisuuden vuoksi.




Katso myös