Nokkosen kerääminen ja käyttö

Rated 0 stars out of 5
0.0
(0)
Paras aika nokkosen keräämiseen on alkukesä. Ryöppää nokkonen ja käytä sitä pinaatin tapaan. 
Nokkonen on maínio villiyrtti.

Kerää nuoria versoja tai poista paksuimmat varret.

Kerääminen



  • Nokkosen kerääminen on paras tehdä silloin, kun versot ovat noin 10 - 20 cm pituisia. Tällöin voit hyödyntää myös varret.


  • Muutoin kannattaa käyttää vain lehdet nokkosen yläosasta. Kerää nokkonen ennen sen kukintaa. 


  • Kerää nokkosta vähintään 50 metrin päässä tiestä, puhtaalta paikalta. Vältä runsaasti lannoitettuja paikkoja tai esimerkiksi kompostin läheisyyttä, sillä tällöin nokkosen nitraattipitoisuus on yleensä suuri. 

 

  • Suojaa kätesi hanskoilla, jotta nokkonen ei polta. Keräämisessä kannattaa hyödyntää saksia. 
Nokkonen ryöpätään ennen käyttöä.

Käytä ryöppäämiseen vettä sen verran, että nokkoset peittyvät.

Käsittely


  •  Poista nokkosesta paksuimmat varret. 


  • Huuhtele nokkoset vedellä, jotta saat pois mahdollisen pölyn ja hyönteiset. 

 

  • Kuumenna kiehuvaksi vettä suunnilleen saman verran kuin sinulla on tiiviiksi painettua nokkosta.


  • Keitä nokkosia noin 1 minuutin ajan. 


  • Valuta nokkoset. Hienonna ne veitsellä.

Käytä nokkonen hienonnettuna.

Hienonna ryöpätyt nokkoset.

Vinkit


  • Jos keräät nokkosia kerralla reilummin, voit pakastaa ryöpätyn nokkosen esimerkiksi pienissä pakastuspusseissa.  


  • Ryöppäys poistaa nokkosen poltinkarvojen pistävyyden ja alentaa haitallisen nitraatin määrää. 


  • Ryöpäämisen sijaan voit käsitellä nokkoset kuivaamalla.



  • Käytä ryöpättyä nokkosta pinaatin tapaan esimerkiksi kastikkeisiin, pastoihin, lettuihin tai piirakoihin. 


  • Nokkosta ei suositella alle 1-vuotiaille lapsille runsaan nitraattipitoisuuden vuoksi.




Nokkosen kerääminen ja käyttö

Rated 0 stars out of 5
0.0
(0)
Paras aika nokkosen keräämiseen on alkukesä. Ryöppää nokkonen ja käytä sitä pinaatin tapaan. 
Nokkonen on maínio villiyrtti.

Kerää nuoria versoja tai poista paksuimmat varret.

Kerääminen



  • Nokkosen kerääminen on paras tehdä silloin, kun versot ovat noin 10 - 20 cm pituisia. Tällöin voit hyödyntää myös varret.


  • Muutoin kannattaa käyttää vain lehdet nokkosen yläosasta. Kerää nokkonen ennen sen kukintaa. 


  • Kerää nokkosta vähintään 50 metrin päässä tiestä, puhtaalta paikalta. Vältä runsaasti lannoitettuja paikkoja tai esimerkiksi kompostin läheisyyttä, sillä tällöin nokkosen nitraattipitoisuus on yleensä suuri. 

 

  • Suojaa kätesi hanskoilla, jotta nokkonen ei polta. Keräämisessä kannattaa hyödyntää saksia. 
Nokkonen ryöpätään ennen käyttöä.

Käytä ryöppäämiseen vettä sen verran, että nokkoset peittyvät.

Käsittely


  •  Poista nokkosesta paksuimmat varret. 


  • Huuhtele nokkoset vedellä, jotta saat pois mahdollisen pölyn ja hyönteiset. 

 

  • Kuumenna kiehuvaksi vettä suunnilleen saman verran kuin sinulla on tiiviiksi painettua nokkosta.


  • Keitä nokkosia noin 1 minuutin ajan. 


  • Valuta nokkoset. Hienonna ne veitsellä.

Käytä nokkonen hienonnettuna.

Hienonna ryöpätyt nokkoset.

Vinkit


  • Jos keräät nokkosia kerralla reilummin, voit pakastaa ryöpätyn nokkosen esimerkiksi pienissä pakastuspusseissa.  


  • Ryöppäys poistaa nokkosen poltinkarvojen pistävyyden ja alentaa haitallisen nitraatin määrää. 


  • Ryöpäämisen sijaan voit käsitellä nokkoset kuivaamalla.



  • Käytä ryöpättyä nokkosta pinaatin tapaan esimerkiksi kastikkeisiin, pastoihin, lettuihin tai piirakoihin. 


  • Nokkosta ei suositella alle 1-vuotiaille lapsille runsaan nitraattipitoisuuden vuoksi.




Nokkosen kerääminen ja käyttö

Rated 0 stars out of 5
0.0
(0)
Paras aika nokkosen keräämiseen on alkukesä. Ryöppää nokkonen ja käytä sitä pinaatin tapaan. 
Nokkonen on maínio villiyrtti.

Kerää nuoria versoja tai poista paksuimmat varret.

Kerääminen



  • Nokkosen kerääminen on paras tehdä silloin, kun versot ovat noin 10 - 20 cm pituisia. Tällöin voit hyödyntää myös varret.


  • Muutoin kannattaa käyttää vain lehdet nokkosen yläosasta. Kerää nokkonen ennen sen kukintaa. 


  • Kerää nokkosta vähintään 50 metrin päässä tiestä, puhtaalta paikalta. Vältä runsaasti lannoitettuja paikkoja tai esimerkiksi kompostin läheisyyttä, sillä tällöin nokkosen nitraattipitoisuus on yleensä suuri. 

 

  • Suojaa kätesi hanskoilla, jotta nokkonen ei polta. Keräämisessä kannattaa hyödyntää saksia. 
Nokkonen ryöpätään ennen käyttöä.

Käytä ryöppäämiseen vettä sen verran, että nokkoset peittyvät.

Käsittely


  •  Poista nokkosesta paksuimmat varret. 


  • Huuhtele nokkoset vedellä, jotta saat pois mahdollisen pölyn ja hyönteiset. 

 

  • Kuumenna kiehuvaksi vettä suunnilleen saman verran kuin sinulla on tiiviiksi painettua nokkosta.


  • Keitä nokkosia noin 1 minuutin ajan. 


  • Valuta nokkoset. Hienonna ne veitsellä.

Käytä nokkonen hienonnettuna.

Hienonna ryöpätyt nokkoset.

Vinkit


  • Jos keräät nokkosia kerralla reilummin, voit pakastaa ryöpätyn nokkosen esimerkiksi pienissä pakastuspusseissa.  


  • Ryöppäys poistaa nokkosen poltinkarvojen pistävyyden ja alentaa haitallisen nitraatin määrää. 


  • Ryöpäämisen sijaan voit käsitellä nokkoset kuivaamalla.



  • Käytä ryöpättyä nokkosta pinaatin tapaan esimerkiksi kastikkeisiin, pastoihin, lettuihin tai piirakoihin. 


  • Nokkosta ei suositella alle 1-vuotiaille lapsille runsaan nitraattipitoisuuden vuoksi.