Itse tehty vaniljakastike

Rated 4.666666666666667 stars out of 5
4.7
(3)

8 annosta

15 min 

+ jäähtyminen


Gluteeniton 


Itse tehty vaniljakastike on paras lisuke esimerkiksi omenapiirakoille ja paistoksille! Jos haluat selkeästi paksua, vanukasmaista kastiketta, voit mainiosti käyttää 2 rkl perunajauhoja yhden ja puolen lusikallisen sijaan. 

Ohje vaatii huolellista sekoittamista sekä hieman keskittymistä, mutta herkullinen kastike on jäähtymässä jo vartissa.

Ainekset

8 annosta

1

vaniljatanko

2 dl

kuohu- tai vispikermaa

5 dl

maitoa (täysmaito)

- - -

2

keltuaista

1 dl

sokeria

1 dl

maitoa (kylmä)

1,5 rkl

perunajauhoja

Itse tehty vaniljakastike on herkkua!

Ohje

  1. Halkaise vaniljatanko pitkittäin. Kaavi siemenet kattilaan veitsen tylpällä puolella. Laita kattilaan lisäksi vaniljatanko, josta siemenet on kaavittu.
  2. Mittaa kattilaan myös kerma ja maito. Laita kattila liedelle. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan huolellisesti pohjaa myöten sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä. Poista vaniljatanko. Jätä odottamaan.
  3. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. 
  4. Laita keltuaiset kulhoon. Lisää sokeri. Vispaa ne hyvin sekaisin. Lisää vielä 1 dl kylmää maitoa ja perunajauho. Sekoita hyvin.
  5. Kaada kuuma vaniljaliemi keltuais-sokeriseokseen vähitellen, ohuena nauhana, koko ajan vispilällä sekoittaen.
  6. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna vielä kiehuvaksi koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Nosta heti pois liedeltä, kun vaniljakastike kiehuu. 
  7. Anna jäähtyä. Siirrä kannuun tai kulhoon. Viilennä jääkaappikylmäksi ennen tarjoilua. 



Vinkit


  • Vaniljatanko on kallis raaka-aine. Voit käyttää vain puolikkaan tangon ja maustaa kastikkeen lisäksi nestemäisellä vanilja-aromilla: Lisää 1 tl vanilja-aromia, kun kastike on valmis ja otettu pois liedeltä. (Katkaise vaniljatanko ja halkaise vain käyttämäsi puolikas. Voit säästää toisen puolikkaan myöhempää käyttöä varten.)
  • Jos itse tehty vaniljakastike ei vaikuta täysin tasaiselta, voit kaataa sen siivilän läpi ennen tarjoilua.


Itse tehty vaniljakastike

Rated 4.666666666666667 stars out of 5
4.7
(3)

8 annosta

15 min 

+ jäähtyminen


Gluteeniton 


Itse tehty vaniljakastike on paras lisuke esimerkiksi omenapiirakoille ja paistoksille! Jos haluat selkeästi paksua, vanukasmaista kastiketta, voit mainiosti käyttää 2 rkl perunajauhoja yhden ja puolen lusikallisen sijaan. 

Ohje vaatii huolellista sekoittamista sekä hieman keskittymistä, mutta herkullinen kastike on jäähtymässä jo vartissa.

Ainekset

8 annosta

1

vaniljatanko

2 dl

kuohu- tai vispikermaa

5 dl

maitoa (täysmaito)

- - -

2

keltuaista

1 dl

sokeria

1 dl

maitoa (kylmä)

1,5 rkl

perunajauhoja

Itse tehty vaniljakastike on herkkua!

Ohje

  1. Halkaise vaniljatanko pitkittäin. Kaavi siemenet kattilaan veitsen tylpällä puolella. Laita kattilaan lisäksi vaniljatanko, josta siemenet on kaavittu.
  2. Mittaa kattilaan myös kerma ja maito. Laita kattila liedelle. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan huolellisesti pohjaa myöten sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä. Poista vaniljatanko. Jätä odottamaan.
  3. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. 
  4. Laita keltuaiset kulhoon. Lisää sokeri. Vispaa ne hyvin sekaisin. Lisää vielä 1 dl kylmää maitoa ja perunajauho. Sekoita hyvin.
  5. Kaada kuuma vaniljaliemi keltuais-sokeriseokseen vähitellen, ohuena nauhana, koko ajan vispilällä sekoittaen.
  6. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna vielä kiehuvaksi koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Nosta heti pois liedeltä, kun vaniljakastike kiehuu. 
  7. Anna jäähtyä. Siirrä kannuun tai kulhoon. Viilennä jääkaappikylmäksi ennen tarjoilua. 



Vinkit


  • Vaniljatanko on kallis raaka-aine. Voit käyttää vain puolikkaan tangon ja maustaa kastikkeen lisäksi nestemäisellä vanilja-aromilla: Lisää 1 tl vanilja-aromia, kun kastike on valmis ja otettu pois liedeltä. (Katkaise vaniljatanko ja halkaise vain käyttämäsi puolikas. Voit säästää toisen puolikkaan myöhempää käyttöä varten.)
  • Jos itse tehty vaniljakastike ei vaikuta täysin tasaiselta, voit kaataa sen siivilän läpi ennen tarjoilua.


Itse tehty vaniljakastike

Rated 4.666666666666667 stars out of 5
4.7
(3)

8 annosta

15 min 

+ jäähtyminen


Gluteeniton 


Itse tehty vaniljakastike on paras lisuke esimerkiksi omenapiirakoille ja paistoksille! Jos haluat selkeästi paksua, vanukasmaista kastiketta, voit mainiosti käyttää 2 rkl perunajauhoja yhden ja puolen lusikallisen sijaan. 

Ohje vaatii huolellista sekoittamista sekä hieman keskittymistä, mutta herkullinen kastike on jäähtymässä jo vartissa.

Ainekset

8 annosta

1

vaniljatanko

2 dl

kuohu- tai vispikermaa

5 dl

maitoa (täysmaito)

- - -

2

keltuaista

1 dl

sokeria

1 dl

maitoa (kylmä)

1,5 rkl

perunajauhoja

Itse tehty vaniljakastike on herkkua!

Ohje

  1. Halkaise vaniljatanko pitkittäin. Kaavi siemenet kattilaan veitsen tylpällä puolella. Laita kattilaan lisäksi vaniljatanko, josta siemenet on kaavittu.
  2. Mittaa kattilaan myös kerma ja maito. Laita kattila liedelle. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan huolellisesti pohjaa myöten sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä. Poista vaniljatanko. Jätä odottamaan.
  3. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. 
  4. Laita keltuaiset kulhoon. Lisää sokeri. Vispaa ne hyvin sekaisin. Lisää vielä 1 dl kylmää maitoa ja perunajauho. Sekoita hyvin.
  5. Kaada kuuma vaniljaliemi keltuais-sokeriseokseen vähitellen, ohuena nauhana, koko ajan vispilällä sekoittaen.
  6. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna vielä kiehuvaksi koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Nosta heti pois liedeltä, kun vaniljakastike kiehuu. 
  7. Anna jäähtyä. Siirrä kannuun tai kulhoon. Viilennä jääkaappikylmäksi ennen tarjoilua. 



Vinkit


  • Vaniljatanko on kallis raaka-aine. Voit käyttää vain puolikkaan tangon ja maustaa kastikkeen lisäksi nestemäisellä vanilja-aromilla: Lisää 1 tl vanilja-aromia, kun kastike on valmis ja otettu pois liedeltä. (Katkaise vaniljatanko ja halkaise vain käyttämäsi puolikas. Voit säästää toisen puolikkaan myöhempää käyttöä varten.)
  • Jos itse tehty vaniljakastike ei vaikuta täysin tasaiselta, voit kaataa sen siivilän läpi ennen tarjoilua.