Gluteeniton peltileipä

Rated 4.5625 stars out of 5
4.6
(32)

puoli pellillistä (n. 15 palaa)

alle 1 tunti 


Gluteeniton




Gluteeniton peltileipä on helppo tehdä! Pehmeä ja maukas lopputulos hurmaa koko porukan.

Ainekset  

4 dl

maitoa (n. 42 asteista)

1 tl

psylliumia (jauhe)

1 tl

suolaa

2 rkl

siirappia

- - -

1 pss

kuivahiivaa (n. 11 g)

4 dl

gluteenitonta jauhoseosta (vaalea, esim. Sunnuntai)

3 dl

kaurahiutaleita (gluteeniton)

0,5 dl

rypsiöljyä

Pinnalle


gluteenittomia kaurahiutaleita

Gluteeniton peltileipä on helppo leipoa.

Ohje

  1. Lämmitä maito noin 42 asteiseksi (hieman kädenlämpöistä lämpimämpi). 
  2. Vatkaa psyllium maidon joukkoon esim. vispilällä. Lisää myös suola ja siirappi. Anna seistä 5 minuutin ajan (psyllium imee vettä).
  3. Sekoita sillä välin kuivahiiva gluteenittoman jauhoseoksen joukkoon. Laita valmiiksi pelti ja leivinpaperi.
  4. Lisää jauhoseos taikinaan samalla hyvin sekoittaen. Sekoita taikinaa voimakkaasti esim. isolla lusikalla tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Lisää kaurahiutaleet. Jatka sekoittamista hetki.
  5. Lisää öljy ja sekoita vielä sen verran, että öljy sekoittuu taikinaan (ei haittaa, jos taikinan pinta jää hieman öljyiseksi).
  6. Kaada taikina heti pellille leivinpaperin päälle. Painele se lusikalla noin puolen pellin kokoiseksi leiväksi (korkeus noin 2 cm, taputtele tarvittaessa käsin). Ripottele pinnalle hieman kaurahiutaleita.
  7. Anna kohota ilman leivinliinaa noin 30 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. 
  8. Siirrä gluteeniton peltileipä uunin keskitasolle varovasti peltiä ravistelematta ja leipää painelematta. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes väri on kauniin ruskea.




Vinkit



  • Gluteeniton taikina on tahmeaa. Jauhoja ei kuitenkaan kannata lisätä ohjeen määrää enempää, jotta leivästä tulee pehmeä.
  • Gluteeniton taikina tarttuu helposti käsiin. Pääset helpommalla, kun vaivaat taikinaa käden sijaan sähkövatkaimen taikinakoukuilla (spiraalimaiset terät), tukevalla lusikalla tai vastaavalla. Lyhyt "vaivaus" riittää.
  • Jos leivot keliakiaa sairastavalle, pidä huoli, että leipään ei joudu jäämiä muista viljoista (vehnä, ruis, ohra). Tarkista, että kaikki käyttämäsi aineet ovat gluteenittomia, myös kaurahiutaleet.
  • Jäähdytä gluteeniton peltileipä ritilän päällä ilman leivinliinaa. 


Gluteeniton peltileipä

Rated 4.5625 stars out of 5
4.6
(32)

puoli pellillistä (n. 15 palaa)

alle 1 tunti 


Gluteeniton




Gluteeniton peltileipä on helppo tehdä! Pehmeä ja maukas lopputulos hurmaa koko porukan.

Ainekset  

4 dl

maitoa (n. 42 asteista)

1 tl

psylliumia (jauhe)

1 tl

suolaa

2 rkl

siirappia

- - -

1 pss

kuivahiivaa (n. 11 g)

4 dl

gluteenitonta jauhoseosta (vaalea, esim. Sunnuntai)

3 dl

kaurahiutaleita (gluteeniton)

0,5 dl

rypsiöljyä

Pinnalle


gluteenittomia kaurahiutaleita

Gluteeniton peltileipä on helppo leipoa.

Ohje

  1. Lämmitä maito noin 42 asteiseksi (hieman kädenlämpöistä lämpimämpi). 
  2. Vatkaa psyllium maidon joukkoon esim. vispilällä. Lisää myös suola ja siirappi. Anna seistä 5 minuutin ajan (psyllium imee vettä).
  3. Sekoita sillä välin kuivahiiva gluteenittoman jauhoseoksen joukkoon. Laita valmiiksi pelti ja leivinpaperi.
  4. Lisää jauhoseos taikinaan samalla hyvin sekoittaen. Sekoita taikinaa voimakkaasti esim. isolla lusikalla tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Lisää kaurahiutaleet. Jatka sekoittamista hetki.
  5. Lisää öljy ja sekoita vielä sen verran, että öljy sekoittuu taikinaan (ei haittaa, jos taikinan pinta jää hieman öljyiseksi).
  6. Kaada taikina heti pellille leivinpaperin päälle. Painele se lusikalla noin puolen pellin kokoiseksi leiväksi (korkeus noin 2 cm, taputtele tarvittaessa käsin). Ripottele pinnalle hieman kaurahiutaleita.
  7. Anna kohota ilman leivinliinaa noin 30 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. 
  8. Siirrä gluteeniton peltileipä uunin keskitasolle varovasti peltiä ravistelematta ja leipää painelematta. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes väri on kauniin ruskea.




Vinkit



  • Gluteeniton taikina on tahmeaa. Jauhoja ei kuitenkaan kannata lisätä ohjeen määrää enempää, jotta leivästä tulee pehmeä.
  • Gluteeniton taikina tarttuu helposti käsiin. Pääset helpommalla, kun vaivaat taikinaa käden sijaan sähkövatkaimen taikinakoukuilla (spiraalimaiset terät), tukevalla lusikalla tai vastaavalla. Lyhyt "vaivaus" riittää.
  • Jos leivot keliakiaa sairastavalle, pidä huoli, että leipään ei joudu jäämiä muista viljoista (vehnä, ruis, ohra). Tarkista, että kaikki käyttämäsi aineet ovat gluteenittomia, myös kaurahiutaleet.
  • Jäähdytä gluteeniton peltileipä ritilän päällä ilman leivinliinaa. 


Gluteeniton peltileipä

Rated 4.5625 stars out of 5
4.6
(32)

puoli pellillistä (n. 15 palaa)

alle 1 tunti 


Gluteeniton




Gluteeniton peltileipä on helppo tehdä! Pehmeä ja maukas lopputulos hurmaa koko porukan.

Ainekset  

4 dl

maitoa (n. 42 asteista)

1 tl

psylliumia (jauhe)

1 tl

suolaa

2 rkl

siirappia

- - -

1 pss

kuivahiivaa (n. 11 g)

4 dl

gluteenitonta jauhoseosta (vaalea, esim. Sunnuntai)

3 dl

kaurahiutaleita (gluteeniton)

0,5 dl

rypsiöljyä

Pinnalle


gluteenittomia kaurahiutaleita

Gluteeniton peltileipä on helppo leipoa.

Ohje

  1. Lämmitä maito noin 42 asteiseksi (hieman kädenlämpöistä lämpimämpi). 
  2. Vatkaa psyllium maidon joukkoon esim. vispilällä. Lisää myös suola ja siirappi. Anna seistä 5 minuutin ajan (psyllium imee vettä).
  3. Sekoita sillä välin kuivahiiva gluteenittoman jauhoseoksen joukkoon. Laita valmiiksi pelti ja leivinpaperi.
  4. Lisää jauhoseos taikinaan samalla hyvin sekoittaen. Sekoita taikinaa voimakkaasti esim. isolla lusikalla tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Lisää kaurahiutaleet. Jatka sekoittamista hetki.
  5. Lisää öljy ja sekoita vielä sen verran, että öljy sekoittuu taikinaan (ei haittaa, jos taikinan pinta jää hieman öljyiseksi).
  6. Kaada taikina heti pellille leivinpaperin päälle. Painele se lusikalla noin puolen pellin kokoiseksi leiväksi (korkeus noin 2 cm, taputtele tarvittaessa käsin). Ripottele pinnalle hieman kaurahiutaleita.
  7. Anna kohota ilman leivinliinaa noin 30 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. 
  8. Siirrä gluteeniton peltileipä uunin keskitasolle varovasti peltiä ravistelematta ja leipää painelematta. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes väri on kauniin ruskea.




Vinkit



  • Gluteeniton taikina on tahmeaa. Jauhoja ei kuitenkaan kannata lisätä ohjeen määrää enempää, jotta leivästä tulee pehmeä.
  • Gluteeniton taikina tarttuu helposti käsiin. Pääset helpommalla, kun vaivaat taikinaa käden sijaan sähkövatkaimen taikinakoukuilla (spiraalimaiset terät), tukevalla lusikalla tai vastaavalla. Lyhyt "vaivaus" riittää.
  • Jos leivot keliakiaa sairastavalle, pidä huoli, että leipään ei joudu jäämiä muista viljoista (vehnä, ruis, ohra). Tarkista, että kaikki käyttämäsi aineet ovat gluteenittomia, myös kaurahiutaleet.
  • Jäähdytä gluteeniton peltileipä ritilän päällä ilman leivinliinaa.