Seuraa meitä

Gluteeniton leivonta

Gluteeniton leivonta eroaa jonkin verran gluteenia sisältävillä jauhoilla leipomisesta. Maukkaiden leivonnaisten valmistus ei kuitenkaan ole vaikeaa - muutamia asioita kannattaa silti huomioida, jotta lopputulos olisi onnistunut.

Jos on tarkoitus tehdä täysin gluteenittomia leivonnaisia esimerkiksi keliakiaa sairastavalle, käytä vain puhtaita astioita, välineitä sekä raaka-aineita. Huolehdi myös, että leivonnaisiin ei joudu gluteenia sisältävää jauhopölyä (vehnä, ohra ja ruis).

Erilaiset kääretortut ja kakkupohjat onnistuvat yleensä gluteenittomina, kun korvaat tavalliset vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.

Kakut ja kääretortut


Vaivattominta vehnäjauhon korvaaminen on leivinjauheella kohotettavia leivonnaisia leipoessa. Muun muassa kakkupohjat ja kääretortut onnistuvat yleensä sellaisenaan, kun korvaat vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla. Ainakin osan gluteenittomista jauhoista voi yleensä korvata perunajauhoilla.



Piirakat ja pikkuleivät


Gluteenittomasta taikinasta tulee herkästi vehnäjauhoilla leivottua taikinaa kuivempaa. Jotta piirakoista tai pikkuleivistä ei tule liian kuivia ja taikinasta herkästi murentuvaa, kannattaa turhaa jauhojen lisäämistä välttää. 


Tyypillisesti gluteeniton jauho turpoaa, kun taikinan antaa seistä. Tällöin taikinan tahmeus vähenee ilman, että jauhoja tarvitsee lisätä. Leivinjauheella leivottavien pikkuleipä- tai piirakkataikinoiden muotoilua helpottaakin, jos annat taikinan seistä pöydällä tai jääkaapissa ennen muotoilua (silloin, kun taikina muutoin tuntuu liian tahmealta).


Suklaamuffinssit onnistuvat mainiosti myös gluteenittomana. Valitse suklaa, joka ei sisällä gluteenia.

Gluteeniton hiivataikina (pullat ja sämpylät)


Gluteenittomaan hiivataikinaan ei yleensä kannata käyttää vehnäjauhopussin kyljestä löytyvää, tavallisille pullille tai sämpylöille suunnattua ohjetta. Taikinan rakennetta on hyvä parantaa käyttämällä psylliumia tai leipomalla sitä sisältävillä jauhoilla. Psyllium tuo taikinaan sitkon kaltaista rakennetta, joka muutoin jää gluteenittomasta taikinasta puuttumaan.


Gluteenitonta hiivataikinaa kannattaa vaivata. Se on kuitenkin hyvä tehdä käden sijaan sähkövatkaimen taikinakoukuilla (spiraalimaiset terät), sillä taikina on vehnään leivottua tahmeampaa. Ylipäätään kannattaa välttää käsien tahmaamista gluteenittomaan hiivataikinaan. Jos taikinaa pitää muotoilla käsin, voi apuna käyttää jauhoja, kylmää vettä tai hieman ruokaöljyä.


Nämä mehevät gluteenittomat sämpylät on muotoiltu rennosti nostelemalla taikinaa pellille kahden lusikan avulla.

Käsin muotoilun sijaan esimerkiksi sämpylät on helppo muotoilla nostelemalla kahden lusikan avulla kasoja leivinpaperin päälle. Muotoilussa kannattaa hyödyntää myös muffinipeltiä tai -vuokia, jolloin pehmeäkin taikina kohoaa kauniisti vuoan reunojen sisällä.  


Gluteenittomat hiivataikinaleivonnaiset muotoillaan heti taikinan valmistuttua ja kohotetaan vain kerran – valmiiksi muotoiltuina. Tämän vuoksi gluteenittoman pullan tai sämpylöiden leipomiseen kuluu tyypillisesti vähemmän aikaa kuin tavallista vehnää sisältävien hiivataikinaleivonnaisten valmistamiseen.


Herkullinen peltileipä muotoillaan kaatamalla taikina leivinpaperille.

Psyllium


Gluteenittomiin hiivataikinoihin kannattaa aina lisätä psylliumia. Jotkin jauhoseokset sisältävät sitä jo valmiiksi, mutta pienestä psyllium-lisästä ei silloinkaan ole haittaa. Psyllium on jänönratamon jauhettuja siemeniä ja sitä myydään useimmissa ruokakaupoissa leivontaosastolla. 


Jos käytät leivontaan tuorehiivaa, aloita sekoittamalla hiiva nesteen joukkoon. Lisää sen jälkeen psyllium ja anna turvota noin 10 minuuttia. Psylliumin avulla muodostuu geelimäinen rakenne. Tämä mahdollistaa hyvän rakenteen taikinaan pienemmällä jauhomäärällä. Lopputuloksena on mehevämpi ja kuohkeampi leivonnainen. 


Psyllium on suurelta osin kuitua ja suuri psylliumin määrä voikin tottumattomalla aiheuttaa ilmavaivoja. Toisaalta psyllium kuitupitoisena tuotteena on hyödyllinen lisä keliakiaa sairastavan ruokavalioon.  


Sekoita tuorehiiva nesteeseen ennen psylliumin lisäämistä.

Ksantaani


Ksantaani sopii erityisen hyvin pikkuleipä-, muffini- ja kakkutaikinoihin. Se tuo leivonnaisiin kuohkeutta ja rapeampaa rakennetta.



Muut vinkit


Gluteenittoman taikinan rakennetta voi parantaa myös kananmunalla tai maitotuotteilla. Munattomaan taikinaan, kuten piirakkapohjaan, voi lisätä kananmunaa, jolloin gluteenittomalle taikinalle ominainen murentuvuus vähenee. Veden voi taikinoissa korvata maidolla, rahkalla,
kermaviilillä tai vaikka jogurtilla.


Herkulliset gluteenittomat keksit valmistuvat ilman valmista jauhosekoitusta kaura- ja perunajauhoista.

Gluteeniton taikina jää paistettaessa usein tavallista taikinaa vaaleammaksi. Lopputulos riippuu kuitenkin käytetyistä raaka-ainesta. Kananmuna, maitotuotteet tai pieni lisä sokeria tuo leivonnaisiin väriä.


Gluteenittomissa jauhoissa ja jauhoseoksissa on huomattavia eroja. Ohjeeseen tarvittava jauhomäärä vaihtelee sen mukaan, mitä raaka-aineita jauhojen valmistukseen on käytetty. Jos jauhoseos sisältää apuaineita, kuten psylliumia, sitä tarvitaan tyypillisesti vähemmän kuin sellaista jauhoa, missä apuaineita ei ole käytetty. 


Kannattaa käyttää sitä jauholaatua, mikä ohjeessa on mainittu tai pyrkiä löytämään ominaisuuksiltaan vastaava jauho. Testaamalla löydät omat suosikkisi - parhaan gluteenittoman jauhoseoksen kuhunkin ohjeeseen sekä itsellesi mieluisimmat gluteenittoman leivonnan reseptit.




Katso myös 


Seuraa meitä

Gluteeniton leivonta

Gluteeniton leivonta eroaa jonkin verran gluteenia sisältävillä jauhoilla leipomisesta. Maukkaiden leivonnaisten valmistus ei kuitenkaan ole vaikeaa - muutamia asioita kannattaa silti huomioida, jotta lopputulos olisi onnistunut.

Jos on tarkoitus tehdä täysin gluteenittomia leivonnaisia esimerkiksi keliakiaa sairastavalle, käytä vain puhtaita astioita, välineitä sekä raaka-aineita. Huolehdi myös, että leivonnaisiin ei joudu gluteenia sisältävää jauhopölyä (vehnä, ohra ja ruis).

Erilaiset kääretortut ja kakkupohjat onnistuvat yleensä gluteenittomina, kun korvaat tavalliset vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.

Kakut ja kääretortut


Vaivattominta vehnäjauhon korvaaminen on leivinjauheella kohotettavia leivonnaisia leipoessa. Muun muassa kakkupohjat ja kääretortut onnistuvat yleensä sellaisenaan, kun korvaat vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla. Ainakin osan gluteenittomista jauhoista voi yleensä korvata perunajauhoilla.



Piirakat ja pikkuleivät


Gluteenittomasta taikinasta tulee herkästi vehnäjauhoilla leivottua taikinaa kuivempaa. Jotta piirakoista tai pikkuleivistä ei tule liian kuivia ja taikinasta herkästi murentuvaa, kannattaa turhaa jauhojen lisäämistä välttää. 


Tyypillisesti gluteeniton jauho turpoaa, kun taikinan antaa seistä. Tällöin taikinan tahmeus vähenee ilman, että jauhoja tarvitsee lisätä. Leivinjauheella leivottavien pikkuleipä- tai piirakkataikinoiden muotoilua helpottaakin, jos annat taikinan seistä pöydällä tai jääkaapissa ennen muotoilua (silloin, kun taikina muutoin tuntuu liian tahmealta).


Suklaamuffinssit onnistuvat mainiosti myös gluteenittomana. Valitse suklaa, joka ei sisällä gluteenia.

Gluteeniton hiivataikina (pullat ja sämpylät)


Gluteenittomaan hiivataikinaan ei yleensä kannata käyttää vehnäjauhopussin kyljestä löytyvää, tavallisille pullille tai sämpylöille suunnattua ohjetta. Taikinan rakennetta on hyvä parantaa käyttämällä psylliumia tai leipomalla sitä sisältävillä jauhoilla. Psyllium tuo taikinaan sitkon kaltaista rakennetta, joka muutoin jää gluteenittomasta taikinasta puuttumaan.


Gluteenitonta hiivataikinaa kannattaa vaivata. Se on kuitenkin hyvä tehdä käden sijaan sähkövatkaimen taikinakoukuilla (spiraalimaiset terät), sillä taikina on vehnään leivottua tahmeampaa. Ylipäätään kannattaa välttää käsien tahmaamista gluteenittomaan hiivataikinaan. Jos taikinaa pitää muotoilla käsin, voi apuna käyttää jauhoja, kylmää vettä tai hieman ruokaöljyä.


Nämä mehevät gluteenittomat sämpylät on muotoiltu rennosti nostelemalla taikinaa pellille kahden lusikan avulla.

Käsin muotoilun sijaan esimerkiksi sämpylät on helppo muotoilla nostelemalla kahden lusikan avulla kasoja leivinpaperin päälle. Muotoilussa kannattaa hyödyntää myös muffinipeltiä tai -vuokia, jolloin pehmeäkin taikina kohoaa kauniisti vuoan reunojen sisällä.  


Gluteenittomat hiivataikinaleivonnaiset muotoillaan heti taikinan valmistuttua ja kohotetaan vain kerran – valmiiksi muotoiltuina. Tämän vuoksi gluteenittoman pullan tai sämpylöiden leipomiseen kuluu tyypillisesti vähemmän aikaa kuin tavallista vehnää sisältävien hiivataikinaleivonnaisten valmistamiseen.


Herkullinen peltileipä muotoillaan kaatamalla taikina leivinpaperille.

Psyllium


Gluteenittomiin hiivataikinoihin kannattaa aina lisätä psylliumia. Jotkin jauhoseokset sisältävät sitä jo valmiiksi, mutta pienestä psyllium-lisästä ei silloinkaan ole haittaa. Psyllium on jänönratamon jauhettuja siemeniä ja sitä myydään useimmissa ruokakaupoissa leivontaosastolla. 


Jos käytät leivontaan tuorehiivaa, aloita sekoittamalla hiiva nesteen joukkoon. Lisää sen jälkeen psyllium ja anna turvota noin 10 minuuttia. Psylliumin avulla muodostuu geelimäinen rakenne. Tämä mahdollistaa hyvän rakenteen taikinaan pienemmällä jauhomäärällä. Lopputuloksena on mehevämpi ja kuohkeampi leivonnainen. 


Psyllium on suurelta osin kuitua ja suuri psylliumin määrä voikin tottumattomalla aiheuttaa ilmavaivoja. Toisaalta psyllium kuitupitoisena tuotteena on hyödyllinen lisä keliakiaa sairastavan ruokavalioon.  


Sekoita tuorehiiva nesteeseen ennen psylliumin lisäämistä.

Ksantaani


Ksantaani sopii erityisen hyvin pikkuleipä-, muffini- ja kakkutaikinoihin. Se tuo leivonnaisiin kuohkeutta ja rapeampaa rakennetta.



Muut vinkit


Gluteenittoman taikinan rakennetta voi parantaa myös kananmunalla tai maitotuotteilla. Munattomaan taikinaan, kuten piirakkapohjaan, voi lisätä kananmunaa, jolloin gluteenittomalle taikinalle ominainen murentuvuus vähenee. Veden voi taikinoissa korvata maidolla, rahkalla,
kermaviilillä tai vaikka jogurtilla.


Herkulliset gluteenittomat keksit valmistuvat ilman valmista jauhosekoitusta kaura- ja perunajauhoista.

Gluteeniton taikina jää paistettaessa usein tavallista taikinaa vaaleammaksi. Lopputulos riippuu kuitenkin käytetyistä raaka-ainesta. Kananmuna, maitotuotteet tai pieni lisä sokeria tuo leivonnaisiin väriä.


Gluteenittomissa jauhoissa ja jauhoseoksissa on huomattavia eroja. Ohjeeseen tarvittava jauhomäärä vaihtelee sen mukaan, mitä raaka-aineita jauhojen valmistukseen on käytetty. Jos jauhoseos sisältää apuaineita, kuten psylliumia, sitä tarvitaan tyypillisesti vähemmän kuin sellaista jauhoa, missä apuaineita ei ole käytetty. 


Kannattaa käyttää sitä jauholaatua, mikä ohjeessa on mainittu tai pyrkiä löytämään ominaisuuksiltaan vastaava jauho. Testaamalla löydät omat suosikkisi - parhaan gluteenittoman jauhoseoksen kuhunkin ohjeeseen sekä itsellesi mieluisimmat gluteenittoman leivonnan reseptit.




Katso myös 


Seuraa meitä

Gluteeniton leivonta

Gluteeniton leivonta eroaa jonkin verran gluteenia sisältävillä jauhoilla leipomisesta. Maukkaiden leivonnaisten valmistus ei kuitenkaan ole vaikeaa - muutamia asioita kannattaa silti huomioida, jotta lopputulos olisi onnistunut.

Jos on tarkoitus tehdä täysin gluteenittomia leivonnaisia esimerkiksi keliakiaa sairastavalle, käytä vain puhtaita astioita, välineitä sekä raaka-aineita. Huolehdi myös, että leivonnaisiin ei joudu gluteenia sisältävää jauhopölyä (vehnä, ohra ja ruis).

Erilaiset kääretortut ja kakkupohjat onnistuvat yleensä gluteenittomina, kun korvaat tavalliset vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.

Kakut ja kääretortut


Vaivattominta vehnäjauhon korvaaminen on leivinjauheella kohotettavia leivonnaisia leipoessa. Muun muassa kakkupohjat ja kääretortut onnistuvat yleensä sellaisenaan, kun korvaat vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla. Ainakin osan gluteenittomista jauhoista voi yleensä korvata perunajauhoilla.



Piirakat ja pikkuleivät


Gluteenittomasta taikinasta tulee herkästi vehnäjauhoilla leivottua taikinaa kuivempaa. Jotta piirakoista tai pikkuleivistä ei tule liian kuivia ja taikinasta herkästi murentuvaa, kannattaa turhaa jauhojen lisäämistä välttää. 


Tyypillisesti gluteeniton jauho turpoaa, kun taikinan antaa seistä. Tällöin taikinan tahmeus vähenee ilman, että jauhoja tarvitsee lisätä. Leivinjauheella leivottavien pikkuleipä- tai piirakkataikinoiden muotoilua helpottaakin, jos annat taikinan seistä pöydällä tai jääkaapissa ennen muotoilua (silloin, kun taikina muutoin tuntuu liian tahmealta).


Suklaamuffinssit onnistuvat mainiosti myös gluteenittomana. Valitse suklaa, joka ei sisällä gluteenia.

Gluteeniton hiivataikina (pullat ja sämpylät)


Gluteenittomaan hiivataikinaan ei yleensä kannata käyttää vehnäjauhopussin kyljestä löytyvää, tavallisille pullille tai sämpylöille suunnattua ohjetta. Taikinan rakennetta on hyvä parantaa käyttämällä psylliumia tai leipomalla sitä sisältävillä jauhoilla. Psyllium tuo taikinaan sitkon kaltaista rakennetta, joka muutoin jää gluteenittomasta taikinasta puuttumaan.


Gluteenitonta hiivataikinaa kannattaa vaivata. Se on kuitenkin hyvä tehdä käden sijaan sähkövatkaimen taikinakoukuilla (spiraalimaiset terät), sillä taikina on vehnään leivottua tahmeampaa. Ylipäätään kannattaa välttää käsien tahmaamista gluteenittomaan hiivataikinaan. Jos taikinaa pitää muotoilla käsin, voi apuna käyttää jauhoja, kylmää vettä tai hieman ruokaöljyä.


Nämä mehevät gluteenittomat sämpylät on muotoiltu rennosti nostelemalla taikinaa pellille kahden lusikan avulla.

Käsin muotoilun sijaan esimerkiksi sämpylät on helppo muotoilla nostelemalla kahden lusikan avulla kasoja leivinpaperin päälle. Muotoilussa kannattaa hyödyntää myös muffinipeltiä tai -vuokia, jolloin pehmeäkin taikina kohoaa kauniisti vuoan reunojen sisällä.  


Gluteenittomat hiivataikinaleivonnaiset muotoillaan heti taikinan valmistuttua ja kohotetaan vain kerran – valmiiksi muotoiltuina. Tämän vuoksi gluteenittoman pullan tai sämpylöiden leipomiseen kuluu tyypillisesti vähemmän aikaa kuin tavallista vehnää sisältävien hiivataikinaleivonnaisten valmistamiseen.


Herkullinen peltileipä muotoillaan kaatamalla taikina leivinpaperille.

Psyllium


Gluteenittomiin hiivataikinoihin kannattaa aina lisätä psylliumia. Jotkin jauhoseokset sisältävät sitä jo valmiiksi, mutta pienestä psyllium-lisästä ei silloinkaan ole haittaa. Psyllium on jänönratamon jauhettuja siemeniä ja sitä myydään useimmissa ruokakaupoissa leivontaosastolla. 


Jos käytät leivontaan tuorehiivaa, aloita sekoittamalla hiiva nesteen joukkoon. Lisää sen jälkeen psyllium ja anna turvota noin 10 minuuttia. Psylliumin avulla muodostuu geelimäinen rakenne. Tämä mahdollistaa hyvän rakenteen taikinaan pienemmällä jauhomäärällä. Lopputuloksena on mehevämpi ja kuohkeampi leivonnainen. 


Psyllium on suurelta osin kuitua ja suuri psylliumin määrä voikin tottumattomalla aiheuttaa ilmavaivoja. Toisaalta psyllium kuitupitoisena tuotteena on hyödyllinen lisä keliakiaa sairastavan ruokavalioon.  


Sekoita tuorehiiva nesteeseen ennen psylliumin lisäämistä.

Ksantaani


Ksantaani sopii erityisen hyvin pikkuleipä-, muffini- ja kakkutaikinoihin. Se tuo leivonnaisiin kuohkeutta ja rapeampaa rakennetta.



Muut vinkit


Gluteenittoman taikinan rakennetta voi parantaa myös kananmunalla tai maitotuotteilla. Munattomaan taikinaan, kuten piirakkapohjaan, voi lisätä kananmunaa, jolloin gluteenittomalle taikinalle ominainen murentuvuus vähenee. Veden voi taikinoissa korvata maidolla, rahkalla,
kermaviilillä tai vaikka jogurtilla.


Herkulliset gluteenittomat keksit valmistuvat ilman valmista jauhosekoitusta kaura- ja perunajauhoista.

Gluteeniton taikina jää paistettaessa usein tavallista taikinaa vaaleammaksi. Lopputulos riippuu kuitenkin käytetyistä raaka-ainesta. Kananmuna, maitotuotteet tai pieni lisä sokeria tuo leivonnaisiin väriä.


Gluteenittomissa jauhoissa ja jauhoseoksissa on huomattavia eroja. Ohjeeseen tarvittava jauhomäärä vaihtelee sen mukaan, mitä raaka-aineita jauhojen valmistukseen on käytetty. Jos jauhoseos sisältää apuaineita, kuten psylliumia, sitä tarvitaan tyypillisesti vähemmän kuin sellaista jauhoa, missä apuaineita ei ole käytetty. 


Kannattaa käyttää sitä jauholaatua, mikä ohjeessa on mainittu tai pyrkiä löytämään ominaisuuksiltaan vastaava jauho. Testaamalla löydät omat suosikkisi - parhaan gluteenittoman jauhoseoksen kuhunkin ohjeeseen sekä itsellesi mieluisimmat gluteenittoman leivonnan reseptit.




Katso myös