Seuraa meitä

Agar agar -jauheen käyttö (hyydyttäminen)

Agar agaria on saatavilla sekä jauheena että hiutaleina. Nämä ohjeet koskevat ensisijaisesti agar-jauheen käyttöä.

Mittaa agar agar tarkasti.

• Sekoita agar agar kylmään nesteeseen. Tarvitset reilusti nestettä (jopa 1 dl / 1 tl agaria), jotta saat agarin sekoittumaan hyydytettävään massaan.


• Käytä mittaamiseen mittasarjan mittaa (1 tl = 5 ml). Pienetkin muutokset agarin määrässä vaikutavat lopputulokseen. 


• Kun keität agaria, varmista, että se kiehuu keittämisen aikana koko ajan (vaikka pienennätkin lieden tehoa). 


• Nesteen ulkonäössä ei kuumentamisen aikana välttämättä tapahdu juurikaan muutoksia. Jos käyttämäsi nestemäärä on pieni, saattaa seos hieman paksuuntua.

Keitä agaria 2 minuutin ajan.

• Kun sekoitat keitetyn agarin hyydytettävään massaan, pyydä apukäsiä pitämään kulhoa paikoillaan, tai aseta kulho tukevasti pöydälle. Näin pystyt sekoittamaan tehokkaasti samalla, kun kaadat joukkoon kuumaa agar-lientä.



Tee näin


1. Mittaa kattilaan kylmä neste ja agar. Mittaa tarkasti.


2. Kuumenna esim. lusikalla sekoitellen. 


3. Aloita ajan laskeminen siitä, kun olet varma, että vesi kiehuu (pulputtaa pinnalta). Keitä 2 minuutin ajan. 

Agarilla voit hyydyttää esimerkiksi juustokakun ja kiilteen.  

4. Sekoita agar-liemi huolellisesti ja ripeästi hyydytettävään massaan. Käytä esim. vispilää tai irrotettua sähkövatkaimen terää. 


5. Kaada massa heti hyytymisastiaan (esim. irtopohjavuokaan, muottiin tai kakun kiilteeksi) – hyytyminen alkaa nopeasti.



Vinkit


• Agar agar toimii vaihtelevasti eri raaka-aineiden kanssa. Jos sovellat reseptiä, kannattaa testata agar agarin teho käyttämiesi raaka-aineiden kanssa. 


• Perusohje on, että 0,75 tl agar-jauhetta vastaa yhtä liivatelehteä. 


• Happamat raaka-aineet tarvitsevat hyytyäkseen reilumman määrän agaria.


• Jos leivot kakun tärkeään tilaisuuteen eikä sinulla ole kokemusta agarin käytöstä, kannattaa ensin harjoitella tekemällä testikakku.


• Agar agaria myyvät hyvin varustellut ruokakaupat. Voit tiedustella sitä myös apteekista tai etnisistä kaupoista. 



Katso myös 


Seuraa meitä

Agar agar -jauheen käyttö (hyydyttäminen)

Agar agaria on saatavilla sekä jauheena että hiutaleina. Nämä ohjeet koskevat ensisijaisesti agar-jauheen käyttöä.

Mittaa agar agar tarkasti.

• Sekoita agar agar kylmään nesteeseen. Tarvitset reilusti nestettä (jopa 1 dl / 1 tl agaria), jotta saat agarin sekoittumaan hyydytettävään massaan.


• Käytä mittaamiseen mittasarjan mittaa (1 tl = 5 ml). Pienetkin muutokset agarin määrässä vaikutavat lopputulokseen. 


• Kun keität agaria, varmista, että se kiehuu keittämisen aikana koko ajan (vaikka pienennätkin lieden tehoa). 


• Nesteen ulkonäössä ei kuumentamisen aikana välttämättä tapahdu juurikaan muutoksia. Jos käyttämäsi nestemäärä on pieni, saattaa seos hieman paksuuntua.

Keitä agaria 2 minuutin ajan.

• Kun sekoitat keitetyn agarin hyydytettävään massaan, pyydä apukäsiä pitämään kulhoa paikoillaan, tai aseta kulho tukevasti pöydälle. Näin pystyt sekoittamaan tehokkaasti samalla, kun kaadat joukkoon kuumaa agar-lientä.



Tee näin


1. Mittaa kattilaan kylmä neste ja agar. Mittaa tarkasti.


2. Kuumenna esim. lusikalla sekoitellen. 


3. Aloita ajan laskeminen siitä, kun olet varma, että vesi kiehuu (pulputtaa pinnalta). Keitä 2 minuutin ajan. 

Agarilla voit hyydyttää esimerkiksi juustokakun ja kiilteen.  

4. Sekoita agar-liemi huolellisesti ja ripeästi hyydytettävään massaan. Käytä esim. vispilää tai irrotettua sähkövatkaimen terää. 


5. Kaada massa heti hyytymisastiaan (esim. irtopohjavuokaan, muottiin tai kakun kiilteeksi) – hyytyminen alkaa nopeasti.



Vinkit


• Agar agar toimii vaihtelevasti eri raaka-aineiden kanssa. Jos sovellat reseptiä, kannattaa testata agar agarin teho käyttämiesi raaka-aineiden kanssa. 


• Perusohje on, että 0,75 tl agar-jauhetta vastaa yhtä liivatelehteä. 


• Happamat raaka-aineet tarvitsevat hyytyäkseen reilumman määrän agaria.


• Jos leivot kakun tärkeään tilaisuuteen eikä sinulla ole kokemusta agarin käytöstä, kannattaa ensin harjoitella tekemällä testikakku.


• Agar agaria myyvät hyvin varustellut ruokakaupat. Voit tiedustella sitä myös apteekista tai etnisistä kaupoista. 



Katso myös 


Seuraa meitä

Agar agar -jauheen käyttö (hyydyttäminen)

Agar agaria on saatavilla sekä jauheena että hiutaleina. Nämä ohjeet koskevat ensisijaisesti agar-jauheen käyttöä.

Mittaa agar agar tarkasti.

• Sekoita agar agar kylmään nesteeseen. Tarvitset reilusti nestettä (jopa 1 dl / 1 tl agaria), jotta saat agarin sekoittumaan hyydytettävään massaan.


• Käytä mittaamiseen mittasarjan mittaa (1 tl = 5 ml). Pienetkin muutokset agarin määrässä vaikutavat lopputulokseen. 


• Kun keität agaria, varmista, että se kiehuu keittämisen aikana koko ajan (vaikka pienennätkin lieden tehoa). 


• Nesteen ulkonäössä ei kuumentamisen aikana välttämättä tapahdu juurikaan muutoksia. Jos käyttämäsi nestemäärä on pieni, saattaa seos hieman paksuuntua.

Keitä agaria 2 minuutin ajan.

• Kun sekoitat keitetyn agarin hyydytettävään massaan, pyydä apukäsiä pitämään kulhoa paikoillaan, tai aseta kulho tukevasti pöydälle. Näin pystyt sekoittamaan tehokkaasti samalla, kun kaadat joukkoon kuumaa agar-lientä.



Tee näin


1. Mittaa kattilaan kylmä neste ja agar. Mittaa tarkasti.


2. Kuumenna esim. lusikalla sekoitellen. 


3. Aloita ajan laskeminen siitä, kun olet varma, että vesi kiehuu (pulputtaa pinnalta). Keitä 2 minuutin ajan. 

Agarilla voit hyydyttää esimerkiksi juustokakun ja kiilteen.  

4. Sekoita agar-liemi huolellisesti ja ripeästi hyydytettävään massaan. Käytä esim. vispilää tai irrotettua sähkövatkaimen terää. 


5. Kaada massa heti hyytymisastiaan (esim. irtopohjavuokaan, muottiin tai kakun kiilteeksi) – hyytyminen alkaa nopeasti.



Vinkit


• Agar agar toimii vaihtelevasti eri raaka-aineiden kanssa. Jos sovellat reseptiä, kannattaa testata agar agarin teho käyttämiesi raaka-aineiden kanssa. 


• Perusohje on, että 0,75 tl agar-jauhetta vastaa yhtä liivatelehteä. 


• Happamat raaka-aineet tarvitsevat hyytyäkseen reilumman määrän agaria.


• Jos leivot kakun tärkeään tilaisuuteen eikä sinulla ole kokemusta agarin käytöstä, kannattaa ensin harjoitella tekemällä testikakku.


• Agar agaria myyvät hyvin varustellut ruokakaupat. Voit tiedustella sitä myös apteekista tai etnisistä kaupoista. 



Katso myös